latinica  ћирилица
22/04/2019 |  18:08 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Na današnji dan prije 27 godina prva stradanja sarajevskih Srba

Današnji dan 1992. godine ostaće zapamćen po prvim masovnim stradanjima sarajevskih Srba. Tog 22. aprila muslimanske formacije, po nalogu SDA, izvele su prvi masovan napad na Ilidžu. Ovaj datum obilježava se i kao Dan nestalih Sarajevsko – romanijske regije, u znak sjećanja na osam pripadnika rezervnog sastava ЈNA, zarobljenih, a potom ubijenih u centru Sarajeva, u Velikom parku.

Porodice osam ubijenih dugih 27 godina čekaju pravdu. Teško ih je uvjeriti da je dostižna u gradu u kojem su njihovi najmiliji ubijeni naočigled brojnih građana, a gdje ih je i danas, dok su im odavali počast, obezbjeđivao kordon policije...

- Bojim se da ne nađu nekoga ko je najmanje kriv da bude žrtveno jagnje, pa ispadne da je on to uradio, a da oslobode druge, koji su naredili zločin - kaže Nevenka Đokanović, supruga ubijenog Stevana Đokanovića.

Јela Lalović, sestra nastradalog Vlajka Golubovića zna krivce, ali pravda je za sada spora. 

- Navodno da je Dragan Vikić direktno naredio zločin, a da ih je ubio Herenda, koji je sada u Holandiji, a niko i ne traži da se isporuči da ovdje odgovara.

Cilj je očito prikriti zločin, kao što se decenijama skrivaju posmrtni ostaci, pa je do danas pronađen i sahranjen jedino Nedeljko Vujičić. Djelimične zemne ostatke Zorana Markovića porodica nije preuzela, jer tako bi stavila tačku na njegovu sudbinu.

- Institut samo troši pare. Više je potrošeno na čuvanje tijela nego na ekshumacije - kaže Veljko Lazić, zamjenik predsjednika Republičke organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Osmorici ubijenih presuđeno je, a da ni metak nisu ispalili. Kobnog dana upućeni su ka Ilidži, koju su već napale muslimanske paravojne formacije. Kobna odluka da zatraže pomoć u Aerodromskom naselju, nakon što im se pokvario transporter odvela ih je u smrt. Likvidacija je bila odmazda za Ilidžu, koju su stanovnici i srpska policija odbranili.

- Muslimanske snage, po naredbi kriznog štaba SDA napale su Ilidžu iz četiri pravca, sa 15 hiljada pripadnika patriotske lige i zelenih beretki. Tada je 15-tak momaka poginulo, 10 ranjeno, toliki udar, ali uspjeli smo se odbraniti i sačuvati - prisjeća se Tomo Kovač, tadašnji načelnik policijske stanice Ilidža.

Do danas je nepoznata sudbina 178 lica srpske nacionalnosti, nestalih u Sarajevu, a u Sarajevsko – romanijskoj regiji i dalje je blizu 4 stotine nestalih. U spomen- kosturnici u Miljevići decenijama neidentifikovani leže posmrtni ostaci 270 nestalih.