latinica  ћирилица
22/04/2019 |  21:30 ⇒ 21:44 | Autor: SRNA

Radojičić: Visoko postavljeni ciljevi razvoja Banjaluke (FOTO)

Banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je večeras na svečanoj akademiji, povodom 22. aprila - Dana grada, da Banjaluka ima visoko postavljene ciljeve u novoj Strategiji razvoja.
Igor Radojičić i Abas Arslanagić (Foto: ATV) -
Igor Radojičić i Abas Arslanagić (Foto: ATV)

- To je grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, zeleni grad, pametni grad. Stvaramo grad koji je centar Republike Srpske, ugodan za život - istakao je Radojičić.

On je rekao da je cilj da Banjaluka ima razvijeno školstvo, kulturu i sport, te da bude grad mladih.

Radojičić je naveo da su u pripremi tri međunarodna konkursa za ljepši grad - za idejno rješenje novog gradskog mosta, za multifunkcionalne kongresno- konferencijske dvorane i za transformaciju urbanog gradskog jezgra.

On je rekao da su mnogi problemi koji su trajali decenijama riješeni ili su u procesu rješavanja a, među najznačajnim realizovanim projektima istakao izgradnju nove toplane i 21 novo dječije igralište. 

- Radi se na vodosnabdijevanju u mnogim područjima grada. Hvala republičkim vlastima, predsjedniku i Vladi Srpske za podršku na novom Univerzitetskom kliničkom centru, obnovi Banskog dvora i drugim projektima - naglasio je Radojičić.

Svečana akademija (foto: ATV)

On je rekao da je Banjaluka, koja danas obilježava 74 godine od oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu, ponosna na svoju antifašističku tradiciju, te naveo da od ove godine slavi i 21. novembar, dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu. 

- Time ističemo kontinuitet vrijednosti koje baštinimo - istakao je Radojičić, koji je uručio nagrade i priznanja pojedincima i kolektivima prema odluci Skupštine grada.

Na svečanoj akademiji, centralnom događaju proslave Dana grada, proslavljenem sportisti Abasu Arslanagiću i književniku Kolji Mićeviću uručeno je najveće gradsko priznanje - Ključ grada sa "Poveljom počasni građanin grada Banjaluka".

"Zlatni grb Grada", povodom 22. aprila - Dana grada Banjaluka, uručen je generalnom direktoru kompanije "M:tel" Marku Lopičiću - za postignute vrhunske rezultate i uspjehe u oblasti privrede, iskazanu humanost i doprinos razvoju grada.

Ovo priznanje uručeno je i generalnom konzulu Srbije u Banjaluci Vladimiru Nikoliću za izuzetan doprinos u razvoju grada, direktoru kompanije Tropik Bojanu Risoviću za vrhunske rezultate i uspjehe u oblasti privrede, te dekanu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranku Škrbiću za izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja i nauke.

Igor Radojičić i Abas Arslanagić (Foto: ATV)

Plaketa grada uručena je Biserki Kolevskoj za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i doprinos u razvoju pozorišne umjetnosti, Kolu srpskih sestara za izuzetno humana djela, Humanitarnoj organizaciji "Lučijano Lama" sa Sicilije za izuzetno humana djela i rad na razvijanju kulture dijaloga i Borisu Vrhovcu za izuzetno humana djela.

Ovo priznanje uručeno je i Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja i vaspitanja i za izuzetno humana djela, primarijusu doktoru Milutinu Vučkovcu kao poseban vid priznanja za izuzetna ostvarenja u oblasti medicine, posebno u oblasti doprinosa natalitetnoj politici grada.

Ovo priznanje uručeno je i Dunji Simić za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umjetnosti i Zoranu Pejašinoviću za izuzetna ostvarenja u obrazovanju i dostignuća u razvoju kulture i očuvanju kulturnog nasljeđa i zavičajne istorije.

"Nagrada grada Banjaluka mladima" od 1.500 KM uručena je Radovanu Ivanoviću za izuzetan doprinos u oblasti kulture i umjetnosti i promociji muzičke kulture i Nemanji Pakiću za izuzetan doprinos u oblasti nauke i obrazovanja.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednici Narodne skupštine Srpske Sonja Karadžić Јovičević i Milan Petković, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, delegati u Vijeću naroda Srpske, predstavnici vjerskih zajednica, akademske zajednice, te privrednog javnog i kulturnog života grada.

Akademiji su prisustvovali i gradonačelnici i predsjednici skupština opština i gradova prijatelja Banjaluke iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Rusije i Ukrajine, Federacije BiH.