latinica  ћирилица
22/04/2019 |  21:49 ⇒ 22:03 | Autor: RTS

Vlasti Šri Lanke upozorene na terorizam prije dvije nedjelje

Vlasti Šri Lanke primile su upozorenje dvije nedjelje prije terorističkih napada u kojima je poginulo 290 ljudi, kaže ministar zdravlja Radžita Senaratne, prenosi Gardijan.
Policija u Šri Lanci - Foto: AP
Policija u Šri LanciFoto: AP

- O napadima smo bili obaviješteni 14 dana prije nego što su se oni dogodili - naveo je Senaratne.

Prema njegovim riječima, imena nekoliko osumnjičenih bila su predata vlastima.

- Šef državne obavještajne službe poslao je pismo u kome je naveo imena mnogih članova terorističke organizacije - istakao je ministar zdravlja.

Senaratne je naglasio da premijer Ranil Vikremesinge i njegov kabinet nisu bili upoznati s upozorenjima o mogućim napadima, jer nisu bili pozvani na sastanke Vijeća nacionalne bezbjednosti koje vodi predsjednik.

 -Premijer nije bio obaviješten o tim pismima i objavama. Mi ne pokušavamo da izbjegnemo odgovornost, ali to su činjenice. Iznenadili smo se kada smo vidjeli ove izvještaje - rekao je Senaratne.

U upozorenju obavještajne službe navodi se da samoubilačke napade na crkve planira radikalna islamistička grupa Nacionalna monoteistička organizacija, navodi Gardijan.

Međutim, nije jasno da li su nove informacije do kojih se došlo uticale na to da se ta radikalna islamistička grupa označi da je izvela napade.

Nacionalna monoteistička organizacija je novoformirana grupa u Šri Lanki. Zalaže se za militantnu i netolerantnu islamističku ideologiju. Iako je poznata po uništavanju budističkih statua, ranije nije dovođena u vezu sa terorizmom.

Stručnjaci ocjenjuju da je malo vjerovatno da je ta organizacija mogla toliko brzo da razvije sposobnost da izvede kompleksne samoubilačke bombaške napade, a da nije imala pomoć iz inostranstva.

Seranatne je naveo da istražitelji vjeruju da su svi napadači iz Šri Lanke, ali da ne isključuju mogućnost da su napadači imali pomoć iz inostranstva.

Predsjednik Šri Lanke Maitripala Sirisena rekao je da će zatražiti međunarodnu pomoć za praćenje međunarodnih veza napadača.

- Obavještajni izvještaji ukazuju da strane terorističke organizacije stoje iza lokalnih terorista. Stoga, predsjednik treba tražiti pomoć stranih zemalja  - saopštio je predsjednik.

Policija je uhapsila 24 osobe, te zaplijenila kombi i uhapsila vozača za koga vjeruje da je prevezao osumnjičene u Kolombo, ali i izvršila raciju u kući koju su koristili napadači.

Od ponoći u Šri Lanki se uvodi vanredno stanje.