latinica  ћирилица
23/04/2019 |  09:14 | Autor: SRNA

Sa papom o položaju Srpske, urušavanju Dejtona i Stepincu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u petak, 26. aprila, tokom posjete Vatikanu sa papom Franjom razgovarati o položaju Republike Srpske, prenijeti da je Dejtonski sporazum urušen, ali i iznijeti stav o ulozi u ustaškim zločinima zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca koga Hrvati žele da proglase za sveca.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Teme razgovora su aktuelna situacija u BiH, međusobni odnosi Vatikana kao države i BiH i, naravno, odnosi Katoličke crkve i BiH. U tom pogledu ćemo razgovarati o aktuelnim pitanjima položaja hrišćanske zajednice u BiH, pa time i pravoslavne zajednice - rekao je Dodik za Kurir

On je dodao da će biti riječi i o nekim aktivnostima koje su pokrenute u vezi sa obilježavanjem sjećanja na genocid u Јasenovcu.

Dodik je naveo da će sa paglavarom Rimokatoličke crkve razgovarati o ulozi Stepinca i prenijeti mu poznati, istiniti stav da je Stepinac bio zloglasnik ustaškog režima koji je blagoslovio stradanje najmanje 500.000 Srba u Јasenovcu.

- Govoriću o pokrštavanju, odnosno iseljavanju. To je jedan od najgnusnijih zločina, imajući u vidu da je u sistemu logora Јasenovac bio i logor za djecu, što govori o tome da su to bile fabrike smrti čak i za najmlađe pripadnike srpske pravoslavne zajednice - rekao je Dodik.

On je istakao da će tokom posjete Vatikanu sa svim svojim sagovornicima razgovarati o činjenici da je urušen Dejtonski sporazum i da ima mnogo problema u funkcionisanju BiH.

- Ne idem tamo u posjetu kao svetom ocu, ali Vatikan je organizovan i kao država. Razgovaraću s njegovim ljudima o nekim državnim pitanjima. Sa svim sagovornicima razgovaram na tu temu i o činjenici da je urušen Dejtonski sporazum, da ima mnogo problema u funkcionisanju BiH - dodao je Dodik.

Na pitanje hoće li papu Franju pozvati da dođe u posjetu Republici Srpskoj, Dodik je rekao da ne zna kakvi su planovi pape, ali da je nedavno bio u Sarajevu.

On je dodao da je sastanak sa papom Franjom na Veliki petak slučajnost.

- Dobio sam poziv od svetog oca, on je odredio termin. Јa sam mogao da prihvatim ili ne. Odlučio sam da prihvatim poziv - istakao je Dodik.