latinica  ћирилица
23/04/2019 |  13:13 ⇒ 13:13 | Autor: SRNA

Obilježeno 26 godina od stradanja 11 srpskih boraca u Kratinama

U Kratinama kod Miljevine danas su prislužene svijeće, položeno cvijeće i služen parastos za 11 boraca Miljevinskog bataljona Vojske Republike Srpske, koji su na tom mjestu poginuli prije 26 godina.
Parastos u Kratinama kod Miljevine (Arhiv) - Foto: SRNA
Parastos u Kratinama kod Miljevine (Arhiv)Foto: SRNA

Devet srpskih vojnika iz Kuta i dva iz Miljevine poginuli su 23. aprila 1993. godine u dubini srpske teritorije, na putu prema prvoj liniji fronta.

Vozili su se na traktoru, kada su upali u zasjedu muslimanske vojske, koja ih je sa obje strane puta zasula mitraljeskom paljbom.

Predsjednik Boračke organizacije Foča Srđan Stanković rekao je da su srpski borci poginuli u klasičnoj zasjedi, kada su pošli na smjenu na prvu liniju fronta, te da za ovaj slučaj niko nije odgovarao.

Nevenka Drakul tog dana ostala je bez supruga Pešuta.

- Da Bog prosti i pomiluje naše borce. Hvala svima koji čuvaju uspomenu na njih - rekla je Drakulova.

Radinki Samardžiji ubijen je suprug Dragan u 31. godini.

- Svake godine se, punih 26 godina, na isti dan okupljamo da znaju da nisu zaboravljeni - rekla je Samardžija.

Pogibija u Kratinama drugo je veće stradanje pripadnika Miljevinskog bataljona u proteklom ratu.

U septembru 1992. godine, takođe u zasjedi, na putu Kalinovik-Miljevina, na kamionu Vojske Republike Srpske stradalo je 38 boraca i civila iz Miljevine i Trnova.

Osim rodbine i prijatelja poginulih boraca, pomenu su prisustvovale delegacije opštine Foča, Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih boraca i Udruženja ratnih vojnih invalida.