latinica  ћирилица
23/04/2019 |  16:13 ⇒ 16:20 | Autor: RTRS

Đokić: Srpsku očekuje tranzicija na obnovljive izvore energije

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da globalna energetska tranzicija na obnovljive izvore energije ne može zaobići Srpsku.
Јahorina Ekonomski forum - Petar Đokić - Foto: SRNA
Јahorina Ekonomski forum - Petar ĐokićFoto: SRNA

- Svijet se pomjera ka obnovljivim izvorima energije, fosilni se sve više zanemaruju, ugalj i nafta prije svega - rekao je Đokić na "Јahorina ekonomskom forumu 2019".

On je podsjetio da cijeli svijet trpi negativne posljedice u vidu ogromnih klimatskih promjena uzrokovanih proizvodnjom električne energije iz fosilnih goriva.

Učestvujući na panelu posvećenom čistim energetskim tehnologijama, Đokić je naveo da je procjena da će Evropi do 2050. godine biti potrebno za 50 odsto više električne energije nego danas.

- Realno da se u toj velikoj tranziciji i mi nalazimo kao neko ko je vidljiv na toj mapi kao partner - naglasio je Đokić.

On je zaključio da Republika Srpska mora ozbiljno pristupiti realizaciji zacrtanih ciljeva kada je riječ o prelasku na obnovljive izvore energije.

Predsjednik uprave IEE korporacije Borko Torbica podsjetio je da evropske direktive zahtijevaju smanjenje potrošnje mineralnih goriva i emisije štetnih gasova, te povećanje proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima značajan hidroenergetski potencijal, a potrebno je da značajno poveća proizvodnju električne energije iz vjetra i sunca.

Mirko Ilić iz globalne konsultantske kuće "Dilojt" Banjaluka istakao je da potencijalni investitori taže jednostavnost u poslovanju, bez administrativnih prepreka, te političku i ekonomsku bezbjednost.

- Sektor energetike u Republici Srpskoj vrlo je potentan u smislu investicija - rekao je Ilić, podsjećajući da su neke velike investicije već počele, a da su neke u pripremi.