latinica  ћирилица
23/04/2019 |  16:41 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Kako stati u kraj požarima u Hercegovini?

Problemu požara na otvorenom, za koje je odgovoran ljudski faktor, mora se stati u kraj i unaprijediti sistem zaštite i spasavanja na području Hercegovine, ocjena je sa sastanka nadležnih službi u Bileći.

Nadležni su razgovarali o problemima finasiranja vatrogasnih društava, ali i novoj metodlogiji izrade plana evakuacije srednjih i osnovnih škola u kriznim situacijama. Herecgovina dobija i novi regionalni centar za protivgradnu zaštitu.

Veliki problem Hercegovine su požari na otovrenom, i to ne samo u ljetnim mjesecima. Ovog proljeća opožareno je oko 1.000 hektara zemljišta na području Bileće, Trebinja, Gacka i Ljubinja. Za izbijanje požara odgovran je ljudski faktor, a za podmetanje požara niko nije krivično odgovarao. Sankcionisanje piromana trebalo bi biti efikasnije, ako se problemu želi stati u kraj.

- Uključeni su svi subjekti iz obalsti zaštite i spašavanja, po planovima spašavanja i zaštite od požara. Slušamo razne izjave, treba uključiti MUP, lokalni nivo, komunalnu policiju, a i Hercegovina bi trebalo da kandiduje svoj prijedlog za spašavanje i zaštitu od požara, jer je u više od 90 odsto slučajeva krivac ljudski faktor. Nenormalno je da godinama to pričamo, a da nikad još niko nije odgovarao za to - kaže Mile Međed, direktor RU Civilne zaštite Republike Srpske.

Vatrogasna društva kubure sa manjkom novca za osavremenjavanje opreme i sredstva za gašenje. Bilo je zanovljavanja voznog parka, u nekim jedinicama na području regije, ali to je nedovoljno, ocjenjuju iz vatrogasnih službi.

- Sredstva Vatrogasnog saveza Srpske izostaju, ne poštuju se odluke Vlade Srpske da Hercegovina dobija čitav budžet po Zakonu o zaštiti od požara, od tri do pet miliona, dobija se na kašičicu 250.000 do 500.000 KM - riječi su Mladena Zupca, saradnika za poslove Civilne zaštite u opštini Nevesinje.

Mile Međed obišao je i novi sistem protivgradne zaštite u Trebinju. Ove godine u sistem protivgradne zaštite ulazi i 13, već postavljenih, stanica na području Hercegovine.

- Devet protivgradnih stanica u Trebinju, te još jedna ove godine, ali i tri u Ljubinju koje su u testnoj fazi rada. Imamo proitvgradne rakete i dejstvovaćemo po potrebi - napomenuo je Tihomir Dejanović, direktor Protivgradne preventive Republike Srpske.

Planirano je da se na području regije postavi 30 stanica, za šta je sredstva obezbijedila Vlada Republike Srpske.
U protivgradni sistem Srpske, za nabavku dva radara i postavljanje automtskih stanica, u prethodnih nekoliko godina Vlada je uložila 25 miliona maraka. Novitet u sistemu spasvanja i zaštite Srpske je i nova Metodologija za izradu jedinstvenog plana evakuacije u kriznim situacijama za srednje i osnovne škole.