latinica  ћирилица
23/04/2019 |  17:26 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Gradiška: "Zdravofest" sa mirisom lovačkog i ribljeg kotlića

Danas se u Gradišci završava 12. "Zdravofest" - privredno turistička manifestacije koja se organizuje u okviru proslave 24. aprila Dana Grada. Јuče, prvog dana, takmičenje je organizovano u pripremi lovačkog i ribljeg kotlića.

Gastronomsko turistička manifersacija i ove godine privukla je veliki broj posjetilaca i učesnika u Gradski park na obali Save. U konkurenciji lovačkog kotlića najuspješniji su bili predstavnici Lovačkog udruženja Lubija sekcija Minska Glava. Kažu da nije "lovačka", ali voda ponekad može biti presudna za kvalite kotlića od divljači.

- U naš lovački kotlić danas smo stavili samo srneću divljač. Inače, lovački kotlić je idealan kad se pravi od srnećeg mesa i mlade veprovine - rekao je Miloš Latinović, pobjednik u takmičenju lovačkih kotlića.

U pripremi ribljeg kotlića koji je odavno postao zaštini znak gastronomske ponude Gradiške najuspješnija ekipa je iz Mašića.

- Ovo nam je 11. put da učestvujemo, i pet puta smo osvojili prvo mjesto - riječi su Dragana Rakovića, iz etno izletišta "Majur" Mašići.

Iako je takmičenje za "Zlatni kotlić Gradiške" organizovano u kategoriji lovačkog i ribljeg kotlića ,nisu izostale ni ostale delicije koje su mamile posjetioce. Ekipa "Kreativnog tima" pažnju je privukla pripremom sača.

- Ovdje smo prvenstveno došli da se družimo, a nagrada za "male tajne velikih majstora lovačkog kotlića" je uvijek dobrodošla - istakao je Slavko Vasiljević iz Rogolja.

Na Festivalu su se predstavili i pčelari, cvjećari kao i proizvođači suvenira. Manifestacioni turizam i Zdravofest su već 12 godina u fokusu rada gradske turističke organizacija.

- Želja je da "Zdravofest" preraste u regionalni sajam privrede i turizma. Nastavili smo saradnju sa udruženjima proizvođača mlijeka, uzgajivača svinja i voćara Republike Srpske - istakla je Danka Mirjanić iz Turističke organizacije grada Gradiška.

Zdravofest se završava izložbom i ocjenjivanjem rakija i vina.