latinica  ћирилица
23/04/2019 |  19:13 | Autor: SRNA

Srbija zvanično primljena u CERN

Srbija je danas zvanično postala punopravni član Evropske organizacije za nuklearna istraživanja /CERN/, čije je sjedište u Ženevi, gdje je premijer Srbije Ana Brnabić prisustovala svečanom podizanju srpske zastave.
Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije - Foto: RTRS
Ana Brnabić, predsjednica Vlade SrbijeFoto: RTRS

- Srećna sam i ponosna što Srbija danas i zvanično postaje 23. punopravna članica CERN-a. Članstvo je važno jer je, zahvaljujući njemu, Srbija u prilici da se takmiči sa najboljima i da u toj trci pobjeđuje, iako do prije samo par godina sa najboljima nismo ni mogli da se takmičimo - rekla je Brnabićeva.

Iz Vlade Srbije saopšteno je da je Brnabićeva naglasila da se nada da će punopravno članstvo u Cernu dati još jedan signal mladim naučnicima da ostanu u Srbiji, s obzirom na to da će imati šansu da učestvuju u punom kapacitetu na svim najprestižnijim i najizazovnijim naučnim projektima i istraživanjima koje ta organizacija sprovodi.

Brnabićeva je ukazala i da je članstvo u Cernu važno i za domaću privredu, s obzirom na povećanu mogućnost međusobne saradnje koju bi trebalo iskoristiti.

Podizanju srpske zastave u Ženevi prisustvovao je i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević.

Srbija je sredinom decembra prošle godine postala 23. punopravna članica Cerna, jednoglasnim usvajanjem rezolucije Savjeta te organizacije.

Krajem marta ove godine, CERN je primio i formalnu potvrdu Uneska da je Srbija pristupila konvenciji CERN-a.

Srbija je tako postala tek četvrta zemlja van EU koja je stekla punopravno članstvo u toj prestižnoj organizaciji.