latinica  ћирилица
23/04/2019 |  20:24 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Vidović: Digitalizacijom do kvalitetnijeg odnosa prema poreskim obveznicima

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da će digitalizacijom Poreske uprave Republike biti postignut kvalitetniji odnos prema poreskim obveznicima, a napalata poreza biti veća.
Јahorina Ekonomski forum - Foto: SRNA
Јahorina Ekonomski forumFoto: SRNA

- Digitalizacija poreskih uprava je jako važna za Ministarstvo finansija sa stanovišta naplate prihoda, ali i sa stanovišta odnosa poreskih uprava prema poreskim obveznicima", istakla je Vidovićeva na panelu "Digitalizacija poreskog sistema - dokle smo stigli - koji je održan u okviru "Јahorina ekonomskog foruma".

Ona je napomenula da će se digitalizacijom uštedjeti vrijeme poreskih obveznika, koji neće morati da dolaze do poreskih uprava i "donose papire".

- Tako će i Poreska uprava imati velike materijalne i uštede u ljudskim resursima - navela je Vidovićeva.

Pored prihoda koji će se naplatiti u većoj mjeri, istakla je ona, veoma je važno to što se digitalizacijom isključuju subjektivni faktor u poreskim upravama.

- To znači da više nisu referenti ti koji odlučuju kada će nekome nešto poslati i da li će to poslati, te da li će to uraditi na vrijeme. Pošto je sve automatizovano, svi poreski obveznici biće u ravnopravnom položaju, a isključuje se fakator subjektivnosti koji je jako problematičan u svim poreskim upravama - naglasila je ministarka finansija.

Ona je rekla da će digitalizacija omogućiti kvalitetniji odnos prema poreskim obvezbnicima, da će biti mnogo veći naplaćeni prihodi i mnogo veći prijavljeni prihod.

Direktor Poreske uprave Goran Maričić istakao je da je Poreska uprava sertifikaciono tijelo koje je dobilo odobrenje od nadležnog ministarstva da može da daje sertifikate za elektronske potpise, što je olakšalo komunikaciju, prije svega, davanjem mogućnosti u formalnopravnom smislu da se izvrši digitalizacija podnošenja elektronskih prijava.

- Mi smo do sada u okviru integrisanog informacionog sistema, čija je implemenacija u toku, dali mogućnost podnošenja osam elektronskih prijava, što je po broju poreskih prijava negdje oko pola. Mjesečna prijava poreza je najznačajnija i povećao se broj prijava koje se podnose u elektronskom obliku - naveo je on.

Govoreći o uslugama koje Poreska uprava može pružiti poreskim obveznicima, Maričić je naveo da je to komunikacija u elektronskom obliku, te da je u toku implementacija "elektronskog sandučeta".

- Stvoreni su formalnopravni uslovi da možemo ići u realizaciju ovog projekta u smislu validne dostave podataka. Kada se dostavi akt prvi ili drugi put, ako se ne dobije potvrda primaoca - treći put se smatra uredna dostava, što je `vjetar u leđa` daljem razvoju usluge elektronskog sandučeta - pojasnio je direktor ove uprave.

Prema njegovim riječima, poreski obveznici će, bez dolaska u Poresku upravu, jednostavnom registracijom računa za porez na nepokretnosti moći da preuzmu račune sa svojim matičnim brojem i bar kodom, što je posebno značajno za obveznike koji ne žive na prostoru Republike Srpske.

- Interna digitalizacija postupaka u Poreskoj upravi doprinijeće tome da poreski obveznici mogu da dođu do određenih podataka i informacija podnošenjem zahtjeva ovoj upravi - dodao je on.

Maričić je najavio da u toku ove godine Uprava planira da pusti u funkciju sve elektronske prijave, te da je u planu elektronska registracija poreskih i obveznika na doprinose puštanjem u rad centra za komunikacije sa poreskim obveznicima, kako bi bili informisani.

- Nastavićemo trend razvoja u skladu sa razvojem informacionih tehnologija - poručio je direktor Poreske uprave.

Pomoćnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje Svjetlana Perković navela je da su prednosti digitalizacije, osim uštede vremena i sredstava, mogućnost podnošenja prijave u bilo koje doba dana u toku 24 časa.

- Potpuno smo iz upotrebe izbacili papir, tako da smo doprinijeli i očuvanju životne sredine - napomenula je ona.

Navodeći da UIO već četvrti mjesec u potpunosti prima elektronske prijave, Perkovićeva je dodala da svaki mjesec 46.000 poreskih obveznika predaje PDV prijave bez ikakavih tehničkih smetnji.

- Na e-portalu nudi se određeni set servisa, kao što je uvid u poresku karticu, primanja obavještenja u mejl boksove poreskih korisnika i davanje upozorenja kada se moraju predati poreske prijave - pojasnila je ona.

Bivši direktor poreskih uprava Slovenije i Srbije Ivan Simič ocijenio je da se mora ići još dalje u digitalizaciji.

- Ljudi se boje digitalizacije, ali morate biti hrabri i sve promijeniti, te uvesti elektronsko poslovanje - rekao je Simič, koji je učesnicima panela objasnio na koji način je uvedena digitalizacija poreskog sistema u Sloveniji i koje su njene prednosti.