latinica  ћирилица
24/04/2019 |  10:22 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

"Zlatna vila": Ovacije za Zvezdara teatar

Publika u Prijedoru ovacijama je ispratila glumce beogradskog Zvezdara teatra koji su odigrali predstavu "Osama - kasaba u Njujorku" u režiji Darka Bajića, u okviru 14. Međunarodnog festivala pozorišta "Zlatna vila".
"Zlatna vila" - predstava "Osama - kasaba u Njujorku" - Foto: RTRS
"Zlatna vila" - predstava "Osama - kasaba u Njujorku"Foto: RTRS

Predstava govori o jednoj generaciji ljudi poteklih iz kasabe i njihovim sudbinama u različitim vremenima: od komunizma, preko višestranačja i rata, do postratnog perioda u kojem su neki u izbjeglištvu, nekih više nema, neki su ostali u kasabi, a neki se radikalizovali u vjeri.

Na okruglom stolu nakon sinoćnje predstave Vladimir Kecmanović, prema čijem romanu "Osama" je predstava rađena, rekao je da bez obzira na to o kojem vremenu i prostoru pisac govori, on ne može da ne stavlja svoje iskustvo i literaturu na kojoj se gradio.

Dramaturg Kosta Peševski rekao je da ovaj roman nije previše zahvalan za pozorište jer ima previše skokova i mnogo unutrašnje piščeve filozofije, a morali su se izvući likovi i događaji zbog njihove snage i tragedije, kao i epske dimenzije ovdašnjih događaja.

"Zato se idealnim rješenjem pokazala ta kafana u Njujorku u kojoj narator poput kabaretiste ili stendap komičara priča priču uz fleš-bekove koji su primarno filmsko oružje, a u likovima koji dolaze u kafanu on vidi ljude iz svoje prošlosti i na njih reflektuje svoje uspomene", kaže Peševski.

On je dodao da je takva dramatizacija profunkcionisala, tako da je predstava u prvih godinu dana imala više od 30 izvođenja, svaka je rasprodata i uvijek je reagovanje publike ovako burno kao u Prijedoru.

Režiser Lilijana Ivanović pohvalila je scenografiju i muziku, dodajući da se divi Darku Bajiću što je, uz dva ozbiljna glumca, uzeo i mlade, među kojima još nesvršene studente.

Glumac Andrija Kuzmanović rekao je da publika dobro prati ovu predstavu, da ima i suza i smijeha, te da ju je on doživio veoma lično.

- Drago mi je što imamo pisce koji nas generacijski prate i što imamo šta igrati kad oni napišu - dodao Kizmanović.

Glumac Branko Јanković kaže da glumac ide za elementima i tako radi svoj posao, ali da ima predstava i uloga koje nekad ponesu čovjeka, da ima stranih tekstova koje igraš, a ne osjećaš, a da je sa ovim tekstom drugačije i da je njegov značaj što se bavi skorijom istorijom ovih prostora.

Amar Ćorović, koji igra mladića koji je umislio da je Osama bin Laden, kaže da je divno raditi sa ovom ekipom.

- Nama studentima Darko je dao priliku da igramo važne uloge - istakao je Ćorović i dodao da je predstava rađena sa mnogo ljubavi.

Večeras u 20.00 časova biće proglašeni dobitnici nagrada, nakon čega će banjalučko Gradsko pozorište "Јazavac" u čast pobjednika odigrati predstavu "Bračni par/astos/" prema tekstu Mata Morila i u režiji Đurđe Tešić.