latinica  ћирилица
24/04/2019 |  13:12 | Autor: SRNA

Napadi u Šri Lanki planirani osam godina

Bivši komandant vojske Šri Lanke Sarah Fonseka izjavio je da su teroristički napadi u nedkelju pripremani najmanje sedam-osam godina, prenosi Rojters.

Istovremeno, televizija "NDTV" je saopštila da je Indija upozoravala Šri Lanku na predstojeće terorističke napade. Međutim, njihova Vlada nije iskoristila tu informaciju, niti je preduzela odgovarajuće mjere bezbjednosti.

Pozivajući se na nekoliko izvora u Vladi Indije, televizija je prenijela da su približno dva sata prije prve serije napada obavještajne službe Indije kontaktirale svoje kolege u Šri Lanki i obavestili ih o predstojećim napadima.

Takođe se navodi da su oni tom prilikom ukazali da će mete bombaša najvjerovatnije biti crkve. Drugi izvor je saopštio da su slična upozorenja izdata rukovodstvu Šri Lanke i 4. i 20. aprila.

Prema posljednjim informacijama, u terorističkim napadima koji su se dogodili u nedjelju u Šri Lanki poginulo je 359 osoba, a policija je uhapsila najmanje 100 ljudi koji se dovode u vezu sa napadima.

Odgovornost sa niz eksplozija preuzela je teroristička organizacija DAEŠ, iako nije pružila dokaze o učešću u napadima na ostrvo.