latinica  ћирилица
24/04/2019 |  16:10 ⇒ 20:02 | Autor: SRNA

Kovačević: Političko Sarajevo da prestane sa ucjenama

Za Republiku Srpsku i SNSD ne postoji nijedan problem u vezi sa formiranjem Savjeta ministara, a dogovor o pozicijama biće postignut kada prestanu ucjene iz političkog Sarajeva, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

On je ocijenio da je veoma neodgovorna izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da postoji razlog za zabrinutost građana i istakao da je veoma značajno da u ovom trenutku svi politički faktori budu odgovorni.

- Ne postoji nikakav razlog za zabrinutost bilo koga, a pogotovo taj razlog nije Srpska. Srpska nikada nikoga nije ugrožavala i nikome nije bila prijetnja. Iz Republike Srpske, za razliku od njih iz Sarajeva, nikada niko nije govorio o ratu. Srpska želi mir i da nam bude dopušteno da se izborimo za to da svim građanima i u Srpskoj i FBiH bude bolje - rekao je Kovačević za "Insajder".

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da novi saziv Savjeta ministara bude formiran do 15. maja, što je, prema riječima člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, rok koji je Evropska komisija dala liderima SDA, HDZ-a i SNSD-a, Kovačević je istakao da to treba pitati SDA i Komšića, budući da su oni blokirali sve u BiH.

On je naglasio da SNSD i Republika Srpska nikoga ne ucjenjuju.

- Od održavanja izbora smo odmah počeli da realizujemo sve obaveze koje kao odgovorna vlast imamo prema građanima. Republika Srpska je, kao potpuno institucionalno stabilno društvo, automatski po okončanju izbornog procesa i po proglašenju zvaničnih izbornih rezultata pristupila formiranju svih institucija vlasti. Te institucije rade u potpunosti odgovorno prema građanima - naveo je Kovačević.

On kaže da se samo čeka da se odnosi u FBiH konačno razriješe i da bude razriješeno i to što SDA ne razumije suštinu dejtonske BiH, da Republika Srpska prestane da bude talac takvih neriješenih odnosa i da svi ovi faktori prestanu da budu kočnica napretka Srpske.

Kovačević je naveo da u vezi sa formiranjem Savjeta ministara nije bilo nikakvih novih razgovora sa SDA.

- Da je bilo, mi bismo to saopštili javnosti. Mi smo u ovome potpuno otvoreni i jasni. Tražimo samo ono što prema Ustavu pripada Republici Srpskoj - rekao je Kovačević.

On je ponovio da Republika Srpska na nivou BiH ide sa jakom koalicijom koja čini vladajuću strukturu u Srpskoj.

- Mi smo željeli da dodatno proširimo tu strukturu i niko iz Republike Srpske ne bi trebalo da bude opozicija Republici Srpskoj. Nažalost, stranke iz opozicije su našu ponudu odbile, ali vjerujemo da će i tu, ipak, postojati određena saradnja s ciljem da se zaštite interesi Republike Srpske - smatra Kovačević.

Kada je riječ o izborima u Srpskoj demokratskoj stranci, Kovačević je naveo da se u SDS-u dogodila podjela na dvije izražene grupacije, te da SNSD smatra da je odgovorniji pristup druge grupacije čiji je stav da nešto moraju da promijene i, zajedno sa SNSD-om preuzmu odgovornost za budućnost Srpske.

On je istakao da je stav prve grupacije da su 12 godina gubili sve izbore i da ne žele ništa da promijene, već da rade sve isto kao u periodu dok su gubili izbore.

- Tu nije riječ o imenima ljudi, već o pristupu. O tome da li želite da ostanete neko ko će da kritikuje apsolutno sve ili želite da kada upućujete kritiku to radite sa namjerom da nešto poboljšate i da li ste spremni da konačno i nešto konkretno uradite da bi građanima bilo bolje - navodi Kovačević i dodaje da kako god odluče u SDS-u nisu u mogućnosti da ugroze SNSD i vladajuću koaliciju.