latinica  ћирилица
25/04/2019 |  10:40 ⇒ 14:02 | Autor: RTRS

"DŽezRez" 30. aprila u Banjaluci

Banja Luka će 30. aprila po prvi put obilježiti Svjetski dan džeza manifestacijom pod nazivom "DŽezRez". Ovaj datum ustanovio je Unesko, a Banja Luka će se ove godine priključiti slavljenju džeza, što će doprinijeti njenom pozitivnom imidžu i u smislu kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2024.
"DŽezRez 000" 30. aprila u Banjoj Luci - Foto: ilustracija
"DŽezRez 000" 30. aprila u Banjoj LuciFoto: ilustracija

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Banja Luka u okviru "Proljeća u Banjaluci", a uz podršku Ambasade SAD. Ovogodišnji moto je "Quincy Jones ponovo u Banjaluci".

Organizator manifestacije – Udruženje građana "REZ" i Fondacija Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024. istakli su da je koncept "DŽezRez" baziran na domaćim snagama.

- Program će biti šarolikog izraza – od džez roka do etno džeza. Želimo da afirmišemo domaće izvođače i domaću autorku muziku te domaću publiku - saopštili su organizatori.

Direktor Fondacije Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024. Marko Bilbija rekao je da je koncert "Quincy Jonesa" u Kulturnom centru Banski dvor šezdesetih godina, poslužio kao narativ jednog od projekata programa Evropske prestonice kulture.

- Uvidjeli smo ovo kao jedan od simbola onoga što jeste EPK, a to je razvoj kulturnih scenarija u Banjoj Luci - rekao je Bilbija ističući važnost povratka "Bašte sljezove boje" u okrilje kulture.

Policijski orkestar će u okviru "DŽezRez" da izvede kompoziciju "Banjaluka" u aranžmanu Dušana Pokrajčića u  defileu koji će da bude od Banskog dvora Kulturnog centra do Bašte sljezove boje. 

Publika u Banjaluci imaće mogućnost da sluša banjalučke džez bendove, susretne se sa istinskim poklonicima džez muzike i stvaraocima, pogleda izložbu fotografija i čuje zanimljivo predavanje i razgovor o istorijatu "Bašte sljezove boje".

Partner je Hard Rok radio, koji će toga dana da emituje džez muziku koja će da se sluša u javnom prevozu, tako da će Banja Luka biti u potpunosti u znaku džeza.

Program "DŽezRez"

13.00 časova – Trg Krajine - studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci

14.00 časova – Bašta sljezove boje - predavanje Olega Soldata "Od čaršije do džeza – banjalučki kargo kultovi"

15.00 časova - Bašta sljezove boje - izložba fotografija autora Slobodana Rašića Bobare posvećena “Bašti sljezove boje“/ razgovor Slobodan Rašić Bobara, Siniša Tomić i Zoran Šimunović o istorijatu “Bašte sljezove boje“ u Banjoj Luci

16.00 – plato ispred džez kluba “Taverna“ - saksofon Neven Marinković

18.00 – defile od Banskog dvora do Bašte sljezove boje - Gradski tamburaški orkestar i Policijski orkestar

19.00 – Bašta sljezove boje - Kvartet “Flutete“

19.40 – Bašta sljezove boje - Jazz bless

20.24 – Bašta sljezove boje - Policijski orkestar

20.40 – Bašta sljezove boje - Gradski tamburaški orkestar

21.10 – Bašta sljezove boje - Jazz Guitars

22.05 – Bašta sljezove boje - Duško Šobat Grup