latinica  ћирилица
25/04/2019 |  15:35 | Autor: SRNA

Banjaluka: Pojačana inspekcija tokom republičkih praznika

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banjaluka Јanko Kecman najavio je pojačane kontrole Tržišne inspekcije i Komunalne policije tokom republičkih praznika i istakao da će svi koji se ne budu pridržavali propisa o radnom vremenu biti sankcionisani.
Grad Banjaluka (Foto:gradskauprava) -
Grad Banjaluka (Foto:gradskauprava)

Kecman je Srni rekao da 1. i 9. maja od ponoći do 24.00 časa mogu da rade pekare, dragstori, trgovinski objekti na autobuskoj i željezničkoj stanici i benzinskim pumpama, dok trgovine pogrebnom opremom mogu da rade od 8.00 do 21.00 čas.

- Na Međunarodni praznik rada, u srijedu 1. maja, u skladu sa zaključkom gradonačelnika, mimo odluke o određivanju radnog vremena, u vremenu od 7.00 do 12.00 časova mogu da rade i prodajni objekti samostalnih preduzetnika koji se bave trgovinom na malo mesom i ribom - naveo je Kecman.

On je istakao da je radno vrijeme poslovnih subjekata 2. maja regulisano kao rad nedjeljom.

- Na Dan pobjede nad fašizmom 9. maja, od 7.00 do 12.00 časova mogu da rade prodavnice mještovite robe, prodajni objekti koji se bave trgovinom na malo mesom i ribom i prodajni objekti u kojima se obavlja trgovina na malo cvijećem /cvjećare/ - objasnio je Kecman.

On je dodao da su, prema republičkom Zakonu o praznicima, kazne za nepoštovanje odluke o radnom vremenu rigorozne.

Kecman je rekao da kazna za pravno lice iznosi 2.000 do 15.000 KM, da su za odgovorno lice u pravnom licu kazne od 150 do 2.000 KM, a za samostalne preduzetnike od 500 do 1.500 KM.

On je istakao da će ugostiteljski objekti raditi u skladu sa odlukom o određivanju radnog vremena ugostiteljskim objektima na području grada Banjaluke.

Imajući u vidu da stižu praznici koje dosta građana provodi na otvorenom, Gradska uprava apelovala je da sugrađani budu pažljivi prilikom paljenja vatre, te da sav otpad nipošto ne ostavljaju u prirodi, već da ga sakupe i propisno odlože.

Iz gradskog Odjeljenja za opštu upravu saopšteno je da Gradska uprava neće raditi 26. i 29. aprila, odnosno na Veliki petak i Vaskršnji ponedjeljak.

Gradska uprava neće raditi ni u dane republičkih praznika 1. i 2. maja, Međunarodnog praznika rada, te 9. maja, kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom.