latinica  ћирилица
25/04/2019 |  18:40 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Brod: Sjećanje na 88 ubijenih Srba

U Brodu je održan pomen za 88 Srba, ekshumiranih iz jedne od sedam masovnih grobnica, u kojima su pronađeni posmrtni ostaci 286 srpskih civila ubijenih u Brodu tokom 1992. godine.

Za vrijeme okupacije Broda, od 3. marta do 7. avgusta 92. u Brodu je bilo 10 logora za Srbe koje su formirale regularne Hrvatske oržane snage i muslimnasko-hrvatske paravojne jednice iz BiH.

U njima je torturu prošlo više od dvije hiljade srpskih civila.

U jednoj od sedam masovnih grobnica u kojima su nakon svirepih ubistava završila tijela 286 Brođana, samo zato što su Srbi, bio je i Dobrivoje Kojić.

Supruga Ankica navodi da je Dobrivoje pronađen obezglavljen.

- Svaki put mi je sve gore i gore. Nema ga. i sin mije zbog tih događaja obolio na živce - priča Ankica.

Јedan od više hiljada lograša bio je i Ane Mihajlov. Kaže, logori su bili podijeljeni na muške i ženske. Ističe da u Brodu još nisu pobrojane sve žrtve i da zločinci slobodno šetaju po Hrvatskoj.

- Najveći dio zločinaca se nalazi na području Hrvatske. U toku su pregovori između našeg tužilaštva i hrvatskog da se ti procesi vode u Htrvatskoj. Vidjećemo kako će se to sprovoditi - dodaje Mihajlov.

Za ubijene Srbe ni u BiH niko ne odgovara. Što ne znači da preživjeli imaju pravo na zaborav, kažu Brođani.

-  Zbog svih ovih ljudi koji su ovdje ekshumirani, onih koji su u logorima stradali ili ostali bez dijelova tijela i njihovih porodica koje su stradale zbog toga, zbog njih nemamo pravo na zaborav - naglasio je Goran Gračanić, zamjenik načelnika opštine Brod.

- Nažalost 20 i više godina je prošlo a još nema nikoga procesuiranog za ovako stravičan zločin - kaže Zoran Vidić, predsjednik OO BORS-a Brod.

Ogorčeni Brođani sa pomena su poručili da BiH pravosuđe zločine nad Srbima ili ignoriše ili samo obavi sudski proces u kome je nagrada za zločin nad Srbima ili minorna kazna ili oslobađajuća presuda.