latinica  ћирилица
28/04/2019 |  08:54 ⇒ 09:31 | Autor: RTRS

Čudotvorna sarajevska Bogorodica

Saborna crkva Rođenja presvete Bogorodice navršava 145 godina od kako je u bogoslužbenoj upotrebi.

Od tada do danas sa vjernim narodom preživjela je brojna iskušenja, ratove, protjerivanje, progone, ali i vrijeme u kojem je bilo procvata na svim poljima.

Saborna crkva, ukras je Sarajeva sa svojim svetinjama, koje godinama donose utjehu, iscjeljenje i radost. Tako je i ovih dana od kako je "čudnim putevima Gospodnjim" stigla na veliku radost ikona presvete Bogorodice jerusalimske.

U Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice, vjernici iz dana u dan doživljavaju neizmjernu radost koja je kažu, upotpunjena dolaskom Јerusalimske bogorodice. Darivala je, Sarajka Ljiljana Nišić, slijedeći običaje predaka. Prošle godine osveštana na grobu Isusa Hrista i ukrašena dragocjenostima, zasjala je pod svodovima ove sarajevske svetinje.

Od Јerusalima do Sarajeva, kao u drevno vrijeme, Bogorodica je tražila svoje mjesto. Od svih hramova izabrala je ovaj koji je i posvećen njezinom rođenju. Sa blagodaću ubrzo se uselila u srca vjernika koji su joj podigli i posebno mjesto u blizini ikone pred kojom su se dešavala brojna čuda. Pričaju, da je toplina iz srca po ulasku u hram, izmamila osmijehe i suze radosnice.

U 145 godina raskošne istorije Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice ispisano je mnogo toga. Među njima i čuda ikone Bogomajke, koja je ovdje od 23. januara 1877. godine.

Odluka o gradnji Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu donesena je 1859.godine u vrijeme Osamsnog carstva. Gradnja koja je trajala jedanaest godina od dobrovoljnih priloga počela je 1863. godine. Osvećena je devet godina poslije, skoro godinu dana prije potpunog završetka. Zapisano je da su osvećenju uz mitropolita dabrobosanskog Pajsija prisustvovalo 76 sveštenika i oko 10.000 vjernika.