latinica  ћирилица
02/05/2019 |  16:57 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Gacko: Obilježen Dan stradanja Srba iz Konjica

Pomenom u Gacku, obilježen je Dan stradanja Srba iz Konjica. Vijenci su položeni na Centralnom spomeniku, na kojem su uklesana imena 383 srpskih vojnika i civilnih žrtava.

Prije 27 godina u porti hrama Svetog Vasilija Velikog ubijen je Đorđo Magazin - prva srpska žrtva u Konjicu.

Tada počinju ubijanja, zatvaranja u logore, zlostavljana i progon konjičkih Srba. Sjećanja ne blijede, bol ne prolazi, kažu, preživjeli i potomci stradalih.

- Izgubio sam veliku familiju, samo mojih osam Ninkovića, stričeve, oca, ujake. Mi preživjeli dužni smo da ih se sjećamo, da upalimo svijeću, toliko možemo - kaže Slavko Ninković.

Na spomeniku ubijenim civilima i vojnicima, među 383 uklesana imena, su i 42 Kuljanina.

Zoran Kuljanin izgubio je članove porodice, a sam preživio strahote tri logora. Najviše boli, što dželati nisu kažnjeni.

- Bila su teška vremena, tri logora saam promijenio - Trnovo, Čelebić, Konjic, nije lako ali mora se živjeti dalje - ističe Kuljanin.

Konjičani kažu da su dvostruko stradali, u ratu, a potom i u miru, kada je herojski odbranjena teritorija, Dejtonskim mirovnim sporazumom pripala FBiH.

Dodatna so na ranu, i nakon 27 godina, je činjenica da je tek nekoliko zločinaca pravosnažno osuđeno, i to na male zatvorske kazne.

- Proces za Bradinu je u toku, gdje je izvršen genocid. Svi stanovnci bili su u logoru, nema nijedne pravosnažne presude, malo za Čelebiće i Musalu, ali to je minorno naspram onoga što su učinili Srbima u Konjicu - rekao je Zoran Pologoš, predsjednik Udruženja Konjičana Republike Srpske.

Zbog svega preživljenog, Konjičani se ne vraćaju na vijekovna ognjišta. Od predratnih oko 7000 Srba, danas u ovom gradu živi tek 270, uglavnom staraca.

Srpska pravolsavna crkva je mjesto na kojem se okupljaju i sabiraju.

- U toku je obnova crkve Svetog Apostola Petra i Pavla u selu Borci, posvećen djeci, braći Golubovićima. Pet i sedam godina su imali Petar i Pavle. Sredstva za obnovu crkve obezbijedio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koju ćemo završiti do praznika u julu, kada je i godišnjica smrti ovih dječaka - naveo je Milan Bužanin, paroh konjički.

Na Dan obilježavanja stradanja konjičkih Srba na centralnom spomen obilježju u porti hrama Svete Trojice prislužene su svijeće i položeno cvijeće.