latinica  ћирилица
06/05/2019 |  15:50 ⇒ 18:29 | Autor: RTRS

Na prijedorskoj regiji kukuruzom zasijano 90 odsto planiranih površina

Na području prijedorske regije kukuruzom je zasijano oko 90 odsto planiranih površina. Kišovito vrijeme nepovoljno se odražava na tek zasijane parcele, posebno tamo gdje se voda zadržava, pa je onemogućen i završetak ovog posla.

Svetozar Јapundža iz Rakana kod Novog Grada bavi se proizvodnjom mlijeka, pa za pripremu silaže koristi kukuruz.

Do sada je zasijao devet hektara, a planira još dva.

- U optimalnom roku sjetve zasijao sam pomenutu količinu, a sada su problem silne kiše, jer je kukuruz u fazi nicanja. Obzirom da u većem dijelu usjeva ima mnogo vode, vjerovatno ću kukuruz morati ponovo da presađujem - kaže Јapundža.

I Marinko Ljepoja iz Sokolišta proizvođač je mlijeka. Planirao je da zasije 12 hektara, sve je pripremio, ali sjetvu još nije obavio.

- Sada ćemo sijati manju količinu, do sada smo sijali grupu 600, a sada ćemo ići na 400 ili 500 dunuma. Malo ćemo se posavjetovati i sa agronomom - ističe Ljepoja.

Stručnjaci savjetuju poljoprivrednim proizvođačima da redovno obilaze parcele i prate stanje usjeva.

Onima koji nisu obavili sjetvu, savjet i da izaberu manju FAO grupu sjemenskog kukuruza.

- Problema mogu imati oni usjevi koji se nalaze na težim zemljištima, slabo propusnim u smislu zadržavanja vlage u zemljištu.S obzirom da su ovakve vremenske prilike najavljene za naredni period, može doći do truljenja sjemena. Takve parcele bi trebalo poslije toga presijati - naglašava Danijel Egić, rukovodilac Područne kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi grada Prijedora.

Agronomi savjetuju i da proizvođači sačekaju prestanak padavina, a nakon toga i da se zemljište ocijedi da bi poljoprivredne mašine nesmetano mogle da završe obradu zemljišta.