latinica  ћирилица
07/05/2019 |  19:51 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Trebinje: Pozitivni primjeri dualnog obrazovanja

Usklađenost potreba tržišta rada i upisne politike u srednjim školama put su do brzog i sigurnog zaposlenja.

Praktična nastava priprema učenike stručnih škola pa su već po zavšetku školovanja spremni za posao. Evo pozitivnih primjera dualnog obrazovanja iz Trebinja.

Nemanja, Nataša i Aćim, budući su kuvari. Praksa u pravoj kuhinji, restoranska pravila i stvarni uslovi rada najbolja su škola, jer tako se, kažu, "peče" zanat.

Renovira se školska kuhinja, u kojoj je izvođena praktična nastava. Od naredne školske godine biće otvoren restoran, što će dodatno poboljašti uslove rada.

U školi ističu da dualno obrazovanje na najbolji način povezuje buduće radnike i poslodavce, što već daje rezultate.

- Јedan poslodavac našem učeniku je dodijelio stipendiju. Trend je odliv radne snage u susjedne zemlje, pa poslodavci koji obezbjeđuju radnike da ostanu na našim prostorima dobar su primjer - kaže Nedeljka Ilijić, v.d. direkotra Centra srednjih škola Trebinje.

Ista iskustva dijele i učenici srednje Tehničke škole. Za poziv automehaničara Nedeljko Ćuzulan, učenik drugog razreda, usavršava se u autoservisu, a savjeti majstora su zlata vrijedni.

- Ovdje su nam uslovi dobri, majstori nam doista pokažu. Ovdje dolaze novija auta a u školi imamo malo zastarjelu tehonologiju - priča Nedeljko.

Najteže je, kažu, doći do kvalifikovanog i kvalitetnog radnika.

- Ovo je prvi put da neko pokaže da ima sluha za naše potrebe. Trebaju nam radnici, trebaju nam ta djeca da uče, ne moraju čak ni kod nas raditi, ali da se na taj način ulaže u buduća radna mjesta i budućnost - ističe Radoje Јokanović, vlasnik autoservisa "R Trade".

Darko Rakić, direktor Tehničke škole Trebinje navodi da su potpisali 12 ugovora sa poslodavcima, za automehaničare, mehaničare, električare i precizne mehaničare.

Za zanimanja u ugostiteljstvu, mehanici, uslužnim djelatnostima velika je potražnja, kako u Srpskoj tako i u zemljama regiona, a dobar majstor uvijek će naći dobar i plaćen posao.