latinica  ћирилица
08/05/2019 |  12:28 ⇒ 13:08 | Autor: SRNA

Kojić: Presuda Veselijevoj - pokušaj da se ubistvo dječaka svede na incident

Presuda Suda BiH Elfeti Veseli na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, predstavlja pokušaj da se ovaj zločin relativizuje i svede na nivo incidenta, rekao je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je naglasio da oslobađajuća presuda Sakibu Haliloviću pokazuje da Sud BiH uporno izbjegava da Bošnjake osuđuje po komandnoj odgovornosti, a posebno kada je riječ o Srebrenici.

- Tako imamo i oslobađajuću presudu bivšem komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, a sada i Sakibu Haliloviću, koji je bio optužen za zločin protiv civilnog stanovništva u vezi sa krivičnim djelom koji podrazumijeva njegovu komandnu odgovornost. S druge strane, kazna od 10 godina Veselijevoj ne može biti zadovoljenje pravde, imajući u vidu na koji je način i nad kim je izvršen ovaj svirepi zločin - naveo je Kojić.

On kaže da svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka predstavlja simbol stradanja Srba u Srednjem Podrinju i podsjeća da je na tom području ubijeno 2.670 Srba od 1992. do 1995. godine.

- Slobodan Stojanović ni na koji način nije mogao da pruži otpor, niti da bude svjestan da neko može uraditi to što je uradila Veselijeva ovom dječaku koji je u porodici bio vaspitavan da voli sve ljude, bez obzira na naciju, vjeru, boju kože i rasu - istakao je Kojić.

Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.