latinica  ћирилица
09/05/2019 |  10:47 ⇒ 22:50 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske čestitali 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu posebno značajan za slobodarski srpski narod koji je imao nemjerljiv doprinos u antifašističkoj borbi.
Zastava Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastava Republike SrpskeFoto: RTRS

- Na ovaj dan, koji je istovremeno i Dan Evrope, treba da se podsjetimo i na veliku istorijsku ulogu našeg naroda u stvaranju slobodne Evrope - istakla je Cvijanovićeva u čestitki koju je uputila građanima Republike Srpske povodom 9. maja.

Ona je dodala da je ovo dan sjećanja na sve one koji su živote utkali u stvaranje boljeg i tolerantnijeg svijeta, slobodne i demokratske Evrope, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Prema njenim riječima, Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih datuma u svjetskoj istoriji i dan kada je poražena ideologija terora i zla koja je u Drugom svjetskom ratu bila uzrok stradanja više od 55 miliona ljudi.

- Obilježavajući Dan pobjede, odajemo počast svim žrtvama antifašističke borbe koje nas podsjećaju na veliko zlo koje je zadesilo cijeli svijet - navela je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je građanima Republike Srpske čestitku povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

- Povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, u ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, svim građanima Republike Srpske čestitam ovaj veliki praznik - rekao je Višković.

Na dan kada obilježavamo jedan od najvažnijih datuma u istoriji čovječanstva, sa poštovanjem i zahvalnošću sjećamo se miliona heroja antifašizma, koji su dali svoje živote za slobodu svih nas i bolji i pravedniji svijet, poručio je Višković.

- U borbi protiv najvećeg zla u istoriji civilizacije ogromnu žrtvu i doprinos dao je naš narod. Njegova žrtva trajno nas obavezuje da nastavimo da naše društvo izgrađujemo na temeljima antifašizma, kao i da u tom duhu vaspitavamo nove generacije - navodi se u čestitki predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

I predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je građanima Republike Srpske 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom, podsjećajući da je srpski narod, već na demonstracijama, 27. marta 1941. godine, među prvima u Evropi, pokazao svoje antifašističko opredjeljenje.

Čubrilović je napomenuo da je taj put bio put stradanja, ali na kraju i velike pobjede dobra nad zlom.

- Naša obaveza i opredjeljenje je da njegujemo i čuvamo istinske vrijednosti antifašizma kao slobodarske ideje, ali i da gajimo kulturu sjećanja na stradanje srpskog naroda koji je u toj borbi dao mnogo više nego bilo koji narod na Balkanu - naveo je Čubrilović u čestitki.

On je podsjetio da je srpski narod u ime borbe protiv fašizma dao veliku žrtvu i istakao da je ug prema precima i sunarodnicima živa uspomena na njihovo stradanje, ali i obaveza da se stalno podsjeća i njeguje tradicija antifašizma.

- Ponosni smo na herojsko učešće u antifašističkoj borbi srpskog naroda i, istovremeno, izražavamo tugu i pijetet prema svim ubijenim i u jame bačenim našim sunarodnicima, a posebnu poštu odajemo onima koji su živote mučenički okončali u fašističkim logorima smrti Јasenovac, Stara Gradiška, Јadovno, Pag i u drugim mučilištima na području Nezavisne Države Hrvatske i to samo zato što su bili Srbi, Јevreji, Romi ili antifašisti - naveo je Čubrilović.

On je dodao da je obaveza i dug svih da narednim generacijama prenesu istinu o herojskom stradanju srpskog naroda u borbi protiv fašizma i nacizma kao najvećih pošasti čovječanstva u 20. vijeku.

- Na taj način, kao i stalnim prisjećanjem na sve žrtve fašizma, mi ćemo se suprotstaviti izraženim tendencijama za revizijom istorijskih činjenica - smatra Čubrilović.

On je izrazio ponos što će, konačno, zajedničkim snagama Republike Srpske i Srbije biti realizovan projekat izgradanje spomen-kompleksa u Donjoj Gradini.

- Taj kompleks biće mjesto našeg okupljanja i odavanja pošte stradalima, mjesto vječne opomene i tuge, ali i mjesto ponosa i neizmjerne zahvalnosti svima onima koji su u ime naše slobode i slobode čovječanstva dali svoje živote - zaključio je Čubrilović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim građanima BiH 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope.

Dodik je naglasio da je Dan pobjede nad fašizmom jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u istoriji čovječanstva, kada je slomljena kičma fašizmu i nacizmu, najvećim ideološkim prijetnjama koje su se pojavile u novijoj istoriji.

- Drugi svjetski rat je najmračniji period u istoriji čovječanstva, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Obilježavajući Dan pobjede odajemo počast svim žrtvama antifašističke borbe koji su svoje živote utkali u stvaranje boljeg, pravednijeg i tolerantnijeg čovječanstva i podsjećaju nas na veliko zlo koje je zadesilo cijeli svijet - ističe se čestitki.

Dodik je poručio da je 9. maj jedan od najznačajnijih praznika koji se obilježava u svim zemljama Evrope kada se proslavlja antifašizam - humanistička ideja za mir, slobodu i uvažavanje, a protiv zla, nepravde i mržnje, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dan pobjede nad fašizmom - 9. maj je dan kada je nacistička Njemačka kapitulirala u Drugom svjetskom ratu.