latinica  ћирилица
09/05/2019 |  13:15 ⇒ 15:04 | Autor: SRNA

Cvijanović: Srpska za evropski put, bez visokog predstavnika

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je Srpska opredijeljena za evropski put i da na ovom putu nema mjesta za visokog predstavnika u BiH jer djeluje antidemokratski, nije izabrani demokratski predstavnik i ne može da bude superioran u odnosu na institucije u koje su ljudi izabrani voljom naroda.

Cvijanovićeva je, komentarišući izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je podnio Savjetu bezbjednosti UN, rekla da je na određeni način razočarana i šokirana diskusijama koje su uslijedile nakon podnošenja izvještaja.

- Ove diskusije spadaju u red najgorih do sada i isključivo su bile u funkciji odbrane pozicije visokog predstavnika, prizivaju korišćenje bonskih ovlašćenja i u suštini nam pokazuju da oni, kao predstavnici važnih zemalja, tako malo vjeruju u EU i naš evropski put - rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je navela da joj je jedna od rečenica bila posebno zanimljiva, a u njoj se navodi da određene inicijative podrivaju koheziju koja postoji u BiH.

- Mislim da su prilično neobaviješteni i diskutuju o stvarima na tipski način. Ovdje nikada nije bilo kohezije, a takvim raspravama, promovisanjem bonskih ovlašćenja, da treba da bude čvršća pozicija visokog predstavnika, a ne evropski put kao što mi zagovaramo, oni pokazuju da ćemo nastaviti da šepamo u svim važnim procesima - dodala je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da postoji evropski put i dodala da sa ovog puta može i treba da sklizne visoki predstavnik kao arhaična kategorija koja nikada i ničemu nije doprinijela.

- Da nam prijete kako visoki predstavnik ima još 10 godina mandata i da se nakon toga treba da dese neke stvari pokazuje da su oni toliko neozbiljni i da se sa tako malo uvažavanja odnose prema miru koji postoji u BiH. Mir funkcioniše više od 20 godina na osnovu decentralizovane strukture koju nam je dao Ustav i zato ne želimo da ga mijenjamo - zaključila je Cvijanovićeva.