latinica  ћирилица
09/05/2019 |  13:52 ⇒ 14:04 | Autor: SRNA

Potpisan ugovor za izgradnju obilaznice Doboj od 210 miliona evra

Ministar finansija i terezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti potpisali su danas u Sarajevu ugovor o kreditu, vrijedan 210 miliona evra, za projekat Koridor "Pet ce" - obilaznica Doboj.
Sarajevo: EBRD Bevanda - Foto: Sensservis
Sarajevo: EBRD BevandaFoto: Sensservis

Nakon potpisivanja ugovora, Bevanda je rekao da će ova sredstva biti alocirana na Republiku Srpsku, odnosno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske", u iznosu od 150 miliona evra, te na Federaciju BiH, odnosno "Autoceste FBiH" u iznosu od 60 miliona evra.

Prema riječima Bevande, ovim ugovorom biće omogućena izgradnja novih 14 kilometara dionice auto-puta na Koridoru "Pet ce", sa dvije dvostruke trake.

On je pojasnio da dionica počinje na mostu preko rijeke Bosne južno od petlje Rudanka u Republici Srpskoj na sjeveru, a nastavlja se prema jugu, obilazi grad Doboj, ka FBiH, preko Usore, do Medakova. 

- Novac je raspoređen u skladu s projektom, konfiguracijom terena i potrebnim ulaganjima - istakao je Bevanda, dodavši da su uslovi kredita povoljni jer je rok otplate 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda na otplatu glavnice, a otplata je u 24 jednake polugodišnje rate.

Bevanda je izrazio nadu da će odgovorni u javnim preduzećima preduzeti sve korake da što prije krenu u realizaciju ovog projekta i da će u predviđenom roku, do kraja 2022. godine, biti novih 14 kilometara auto-puta.

Čakrabarti je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora jer je obezbijeđeno dodatnih 210 miliona evra, čime će ukupan iznos odobrenih sredstava za Koridor "Pet ce" biti veći od 800 miliona evra.

Prema njegovim riječima, potpisivanje ugovora za EBRD predstavlja ključni dio investicija u BiH za ovu godinu, čime se dostiže rekordan iznos od 400 miliona evra, a što je dva puta više nego što je do sada bilo. 

- Ovo pokazuje našu predanost i dalje napore za izgradnju infrastrukture u BiH, ali i njen razvoj - istakao je Čakrabarti, dodavši da povezivanje sa regionom i tržištima u EU izgradnjom infrastrukture, ali i podržavanjem primjene evropskih standarda i propisa, predstavlja prioritet za BiH, ali i za EBRD, kao i Evropsku komisiju i Evropsku investicionu banku.