latinica  ћирилица
09/05/2019 |  16:01 | Autor: SRNA

Linta: Sramna i skandalozna presuda protiv Mandića i Kneževića

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio da je da je današnja antisrpska presuda Višeg suda u Podgorici protiv srpskih lidera u Crnoj Gori donesena s ciljem da "režim Mila Đukanovića slomi kičmu srpskom narodu u Crnoj Gori".
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je najoštrije osudio sramnu i skandaloznu sudsku odluku protiv lidera srpskog naroda u Crnoj Gori i opozicionog Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića i ostalih optuženih u montiranom političkom procesu poznatom kao "državni udar".

On ističe da je ova presuda jedan u nizu dokaza da su crnogorsko pravosuđe i ostale institucije u Crnoj Gori obični pioni u rukama Đukanovića i njemu odanih ljudi.

- Svima je jasno da Viši sud u Podgorici nije obezbijedio materijalne dokaze i činjenice da je tobože postajala kriminalna organizacija i da je cilj bio nasilna smjena vlasti 2016. godine - naveo je Linta u saopštenju.

On se osvrnuo i na činjenicu da optužnicom za takozvani "državni udar" nije bio obuhvaćen još jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević, ocijenivši da je to samo zato "što se nacionalno izjašnjava kao Crnogorac".

Linta je rekao da je tragična činjenica da su u montiranom procesu zatvorskim kaznama kažnjeni Mandić i Knežević samo zato što se političkim sredstvima dosljedno bore da se u Crnoj Gori poštuju nacionalna prava srpskog naroda, da Crna Gora poštuje evropske vrijednosti i da se krupne političke odluke donose referendumom.

Podgorički Viši sud proglasio je krivim Andriju Mandića i Milana Kneževića u slučaju poznatom kao "Državni udar" i osudio ih na po pet godina zatvora.

Nemanja Ristić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina za terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci, a Kristina Hristić na uslovnu kaznu zatvora.

Optuženi Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, a Predrag Bogićević za ista krivična djela osuđen je na sedam godina.

Eduar Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična djela.