latinica  ћирилица
09/05/2019 |  18:06 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Solun: Srpska predstavlja kulturno nasljeđe i savremeno stvaralaštvo

U Solunu su otvoreni Dani Republike Srpske.

U grčkoj prestonici kulture, Srpska danas i sutra predstavlja kulturno nasljeđe, tradiciju i istoriju. Na manifestaciji koju zajedno organizuju ministarstva prosvjete i kulture i za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, učestvuju Dječije pozorište Srpske, Narodna i univerzitetska biblioteka i Muzej savremene umjetnosti Srpske.

- Republika Srpska, u skladu sa strategijom razvoja kulture, koristi svoje šanse za internacionalnu promociju, tamo gdje ima predstavništvo. Dokaz je i ova manifestacija, koja je prošle godine organizovana u Sankt Peterburgu - navela je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Republika Srpska u Solunu s ponosom promoviše svoje ambasadore kulture - tri institucije, niz aktivnosti u dva dana. Izložba, predstava za najmlađe, djela pisaca iz Srpske, reprezentativna izdanja, dio su onoga što Srpska želi da Grcima prikaže kao svoj jedinstveni kulturološki identitet.

Led pred grčkom publikom probilo je Dječije pozorište Srpske, višestruko nagrađivanom predstavom "Odisej - san o povratku". Bez ijedne riječi, muzikom i vizuelnim efektima, u Kulturnom centru Karapantseio dočaran je jedan od najljepših grčkih mitova.

- Prvi put smo pred grčkom publikom. To je ono što čekamo već odavno. Predstava živi već tri godine i uveliko putuje. Očekujemo da će možda biti i neka grčka turneja. Postoji veliko interesovanje da ovu predstavu za mlade, igramo pred grčkom publikom - kaže glumac Duško Mazalica.

Tako je uspješno savladan izazov - dočarati Grcima na koji način se u Srpskoj gleda na Odiseja.

- Ima li većeg izazova za umjetnike iz Srpske da sa svojim Odisejem i predstavom koja je osvojila tolike gradove i ansamble, dođu u kolijevku kulture, Odisejevu kolijevku i na ovo veliko Egejsko more - upitala je Ljiljana Labović Marinković, direktorka Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

- Ovo je izvanrendna predstava i zahvalan sam Srpskoj što prvi put u Grčkoj organizuje ovu predstavu za našu javnost i našu djecu. Na ovaj način povezujemo naše kulture što je veoma bitno u ovom vremenu - istakao je Јanis Zafiriu, direktor pozorišta Koloseon.

Resorna ministarstva i institucije kulture u Srpskoj za manifestaciju su se pripremali nekoliko mjeseci, a sve u saradnji sa Predstavištvom Republike Srpske u Solunu.

- Nažalost, grčki narod nije toliko upoznat sa našim potencijalima, kako turističkim, tako i kulturnim, tako da je cilj Predstavništva da to promijeni i da grčkoj javnosti približi sve ono što Republika Srpska ima da ponudi - navela je Јelena Јovanović Athanasiou, šef Predstavništva Republike Srpske u Solunu.

Nakon ruske prestonice kulture, na red je došla i grčka. Solun, po veličini drugi grad u Grčkoj, ogromne istorijske važnosti. Poznat po brojnim spomenicima i zgradama koji su na UNESKO-voj listi svjetske baštine. I baš u njemu, Srpska predstavlja spoj svog kulturnog nasljeđa i savremenog stvaralaštva.