latinica  ћирилица
09/05/2019 |  18:33 ⇒ 19:45 | Autor: SRNA

Đokić: Njegovanje antifašizma za bolji svijet

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je na obilježavanju Dan pobjede nad fašizmom u Donjoj Trnovi da je antifašizam jedna od najvrednijih tekovina koja svijet čini naprednijim i boljim.
Petar Đokić na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Donjoj Trnovi - Foto: SRNA
Petar Đokić na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Donjoj TrnoviFoto: SRNA

- Svijet je podnio ogromnu žrtvu. Na teritoriji bivše Јugoslavije palo je 1,7 miliona života, a najveće žrtve pretprio je srpski narod koji je bio i pokretač borbe protiv fašizma i koji je, zajedno sa Crvenom armijom, učestvovao u pobjedi nad fašizmom koja je donijela višedecenijski mir i prosperitet - rekao je Đokić.

On je naveo da se Dan pobjede nad fašizmom svečano obilježava u Republici Srpskoj i izrazio zadovoljstvo što se na tim skupovima svake godine okuplja sve više građana, posebno mladih ljudi.

- To pokazuje da je antifašizam posebna vrijednost koju građani Srpske prepoznaju i iskazuju poštovanje prema toj tekovini - ocijenio je Đokić.

On je dodao da Republika Srpska, zajedno sa 64 države, na zvaničan način obilježava Dan pobjede nad fašizmom.

- Antifašizam je jedna od najvrednijih tekovina koja je vezana za srpski narod i za ostale narode sa prostora bivše Јugoslavije koji su se priključili antifašističkoj borbi i stali na stranu onih koji su pobijedili fašizam i njegov najstrašniji pojavni oblik - nacizam - kaže Đokić.

Okupljanje u memorijalnom komplekstu u Donjoj Trnovi tradicionalno organizuje ugljevički Savez udruženja boraca Narodnosolobodilačkog rata, a predsjednik ovog udruženja Ratko Đurković rekao je na skupu da je Trnova svojevremeno nosila naziv mala Moskva.

U antifašističkoj borbi ovo ugljevičko naselje imalo je 220 žrtava, od čega 105 boraca.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da je Donja Trnova poznata kao slobodarsko mjesto.

- Ovdje vrijedi govoriti o slobodi. Trnova je na mapi svijeta ucrtana kao mjesto koje je poznato po borbi za slobodu protiv nejvećeg zla čovječanstva - fašizma - rekao je Perić.

On je naveo i da je na ovim prostorima rođen Filip Višnjić koji je opjevao borbu za slobodu srpskog naroda protiv turske carevine, kao i legendarni pukovnik Milan Јović koji je dao nemjerljiv doprinos odbrani ovog prostora i stvaranju Republike Srpske.

U memorijalnom kompleksu u Donjoj Trnovi, gdje su upisana imena 3.278 žrtava fašističog terora i sahranjene kosti 527 boraca za slom fašizma, vijence su položili predstavnik Ambasade Ruske Federacije u BiH pukovnik Vasilij Bočarnikov, delegacije Vlade Republike Srpske, opštine Ugljevik, udruženja SUBNOR-a iz Ugljevika i Bijeljine, Boračke organizacije Ugljevika, Mjesne zajednice Donja Trnova i predstavnici političkih stranaka.