latinica  ћирилица
09/05/2019 |  19:51 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Doboj: Martina Mićić "posljednja Mohikanka" među šoferima

Neobična srednjoškolka s neobičnom željom. Martina Mićić iz Doboja sanja da vozi kamion, a da bi ostvarila svoj san jedina je djevojka u odjeljenju koja se školuje za vozača motornih vozila.

Zna da vozi, ali za volan još ne može jer vozački tek treba da polaže. Strpljivo gradi svoj san pa je jedina djevojka u Saobraćajnoj i elektro školi koja je odabrala zanimanje vozač motornih vozila. Drugi je razred, ali već sada zna gdje joj je budućnost.

- Sebe vidim za volanom, i to kamiona - jasno poručuje Martina.

- Dileme da se školuje za vozača nije imala, a povukla je,kaže, na tatu ,koji je u istim vodama. U razredu nema protekcije. Rame uz rame sa muškima za dvadesetak minuta rastave motor vozila.

- Bilo im je neobično, prvo nisu mogli da vjeruju da imaju djevojčicu u razredu, a kad sam došla onda su se oduševili, pa su me veoma brzo prihvatili u svoje društvo - dodaje Mićićeva.

Njen školski drug Јasmin Smailbašić oduševnjen je Martinom.

- Ispočetka je bilo malo čudno. Јedina je djevojka, pa je privlačila pažnju svih, ali brzo smo se navikli. Malo mi njoj pomognemo, malo ona nama, kako ko šta zna, svi razumijemo nešto - ističe Јasmin.

Martinin plan je da upiše i četvrti stepen, a potom Saobraćajni fakultet. Oni koji je poznaju ne sumnjaju u ishod.

- Martina je super odličan đak, možemo reći da u odnosu na svoje drugare čak i prednjači iz svih predmeta. Јedno lijepo zanimanje koje traje godinama i koje će i dalje trajati, uopšte nema problema kada je riječ o zaposlenju - poručio je profesor Dragan Lukić.

Da se zanimanja ne dijele na muška i ženska, osim Martine pokazala je i godinu mlađa učenica ove škole. Odabrala je zanimanje rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina.