latinica  ћирилица
10/05/2019 |  09:14 ⇒ 09:23 | Autor: RTRS

Radić: Izvještaj Švajcarskog eksperta smjernica za rješenje problema

Direktorka Radničkog univerziteta u Banjaluci, Bosiljka Radić, dostavila je nadležnim ministarstvima, poslovnoj zajednici, predstavnicima sindikata, privrednoj komori, aktivu osnovnih i srednjih škola te ostalim relevantnim subjektima izvještaj Filipa Rebera, švajcarskog eksperta za dualno obrazovanje, koji sadrži neophodne korake, odnosno smjernice koje bi trebalo da uspostave uspješan model obrazovnog sistema u Republici Srpskoj.
Bosiljka Radić - Foto: RTRS
Bosiljka RadićFoto: RTRS

- Švajcarska je među vodećim zemljama kada govorimo o obrazovanju. Švajcarska je zemlja koja savjetuje Sjedinjene Američke Države po pitanju školstva. Srbija je po uzoru i uz pomoć Švajcarke vlade krenula u reformu obrazovanja još 2016. godine. Izvještaj koji je napisao gospodin Reber je i više nego koristan dokument koji bi uveliko mogao da pomogne nosiocima reforme obrazovanja u Republici Srpskoj - istakla je Bosiljka Radić, direktorka Radničkog univerziteta u Banjaluci.

Švajcarski ekspert, Filip Reber, boravio je krajem prošle godine u Banjaluci kada je obavio razgovore sa svim relevantnim subjektima na osnovu čega je sastavio izvještaj sa ključnim smjernicama koje bi kroz projekat dualnog obrazovanja trebalo da donesu rješenje problema nedostatka kvalifikovane radne snage u Republici Srpskoj. Projekat bi se provodio kao praktično obrazovanje u fabrikama i edukacija ljudi koji će obučavati buduće kvalifikovane radnike tzv. trening trenera.

Dugo očekivani izvještaj, prvi put je prezentovan na tematskoj konferenciji "Pilot projekat dualnog obrazovanja" koji je nedavno održana u Banskom dvoru u organizaciji Radničkog univerziteta i uz podršku Grada Banjaluke.

Rad Švajcarskog eksperta, obezbjedjen je iz donacije Vlade Švajcarske uz posredstvo privrednika Edina Dacića.