latinica  ћирилица
10/05/2019 |  13:27 ⇒ 15:50 | Autor: SRNA

Graonić: Dan Vojske najznačajniji datum u istoriji srpskog naroda

Dan Vojske Republike Srpske najznačajniji je datum u istoriji srpskog naroda, jer je njenim formiranjem spriječeno da se srpskom narodu ponovi masovno stradanje i genocid poput onog u Drugom svjetskom ratu, izjavio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić.
Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske - Foto: RTRS
Obilježavanje Dana Vojske Republike SrpskeFoto: RTRS

Graonić je na konferenciji za novinare u Banjaluci podsjetio da je Narodna skupština Srpske Republike BiH radi zaštite srpskog naroda na prostorima BiH 12. maja 1992. godine donijela istorijsku i jedinu ispravnu odluku o formiranju Vojske Republike Srpske /VRS/.

Prema njegovim riječima, VRS je zabilježila veliki broj značajnih vojnih akcija i pobjeda kao što su proboj koridora, odbrana zapadnokrajiških opština na rijeci Uni od hrvatske agresije 1995. godine, odbrana Sarajevsko-romanijske regije, slamanje hrvatskih takozvanih "mitrovdanskih ofanziva", odbrana i oslobađanje Podrinja.

On je naveo da je kroz VRS prošlo više od 210.000 boraca, a za Republiku Srpsku živote su dala 23.184 borca.

Graonić je najavio da će u nedjelju, 12. maja, u kasarni "Kozara" u Banjaluci biti obilježen Dan VRS.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Miroslav Maričić rekao je da se prvi put kompletan program obilježavanja Dana VRS realizuje u kasarni "Kozara".

On je dodao da program obilježavanja počinje u 11.00 časova služenjem parastosa borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a u 11.30 časova biće položeni vijenci u spomen-sobi u kasarni.

Maričić je dodao da je za 12.00 časova predviđena predaja raporta i postrojavanje jedinica na stadionu u kasarni, a u 12.45 časova počeće umjetnički program.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Milan Radojčić rekao je da ovaj puk, koji baštini tradiciju VRS, u saradnji sa Odborom Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova obilježava 12. maj - Dan VRS i Dan Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

On kaže da svečanost počinje predavanjem raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i postrojavanjem pripadnika puka.

Radojčić je rekao da je nakon toga predviđeno njegovo obraćanje kao komandanta puka, a zatim predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.