latinica  ћирилица
10/05/2019 |  13:33 ⇒ 15:00 | Autor: SRNA

Simpatizer ustaša na čelu reprezentacije

Nekadašnji hrvatski fudbalski reprezentativac Јosip Šimunić, poznat po incidentu na Maksimiru kada je nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazil uzvikivao ustaški pozdrav "Za dom spremni!", izabran je za selektora reprezentacije Hrvatske do 19 godina.
Evropski sud u Strazburu odbio Šimunića  (Screenshot: YouTube/Evropski sud za ljudska prava) -
Evropski sud u Strazburu odbio Šimunića (Screenshot: YouTube/Evropski sud za ljudska prava)

Šimunić je već bio u trenerskom štabu hrvatske reprezentacije kao pomoćnik nekadašnjeg selektora Ante Čačića, prenose hrvatski mediji.

On je poznat po ustaškim stavovima i kazni UEFA koja je uslijedila nakon skandala na Maksimiru 2013. godine.

Šimunić je tada praktično ostao bez učešća na Svjetskom prvenstvu, a u obrazloženju odluke UEFA je očitala Šimuniću pravu istorijsku lekciju o zločinačkom režimu ustaša.

Njemu to nije bilo dovoljno, pa se obratio Evropskom sudu za ljudska u Strazburu, koji je odbio da raspravlja o tužbi.

"Kao poznati fudbaler i idol mnogim navijačima, Šimunić je morao biti svjestan mogućeg negativnog uticaja tog pozdrava na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati", piše u presudi Suda u Strazburu.

Prethodno je hrvatski Viši prekršajni sud odredio 25.000 kuna /3.387 evra/ kazne Šimuniću, uz obrazloženje da "Za dom spremni!" simbolizuje službeni pozdrav u vrijeme totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske i kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije.

Sud je naveo da taj pozdrav odražava i "prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti, te trivijalizuje žrtve zločina protiv čovječnosti".

Šimunić je nakon plasmana Hrvatske na Svjetsko prvenstvo u Brazilu u novembru 2013. uzvikivao "Za dom spremni!" noseći mikrofon, uz podignutu ruku na ustaško-fašistički pozdrav, a publika mu je tri puta uzvratila "Spremni!"