latinica  ћирилица
10/05/2019 |  15:55 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Svjedok u predmetu Štrpce negirao učešće optuženih u zločinu

Na suđenju bivšem komandantu Višegradske brigade Vojske Republike Srpske Luki Dragičeviću i devetorici pripadnika te jedinice, svjedok odbrane Nebojša Ranisavljević potpuno je negirao učešće optuženih u otmici i ubistvu 20 bošnjačkih civila iz voza Beograd-Bar, u februaru 1993. godine, u mjestu Štrpce kuda prolazi kroz BiH.

Tužilac DŽermin Pašić rekao je da je svjedok promijenio iskaz u odnosu na onaj dat u Ambasadi BiH u Beogradu, 2017. godine.

I ranije su svjedoci tokom suđenja mijenjali iskaze, ucjenjivani od tužioca.

- Bivši dobrovoljac iz Srbije u redovima Vojske Republike Srpske svjedočio je video linkom iz Beograda.

Kao neposredni učesnik otmice u Štrpcima rekao je da je to uradio Milan Lukić sa grupom od 15 vojnika koji su otete putnike kamionom odvezli u pravcu Višegrada.

Nabrajajući njihova imena i nadimke, nije pomenuo nijednog od deset optuženih za taj zločin.

- Čuli ste iskaz svjedoka, na moje direktno pitanje sa li je učestvovao Boban Inđić, nije ga bilo. Čini mi se nije nikog pomenuo od optuženih u konkretnom događaju. Nikoga, čuli ste da je nabrojao 14 do 15 imena iz tog kamiona, nijedan od optuženih nije nabrojan - rekao je Senad Kreho, branilac drugooptuženog Bobana Inđića.

Tužilac DŽermin Pašić bio je vidno ljut jer je svjedok odbio da potvrdi da je s Lukićem, kritičnog dana u Štrcima bio drugooptuženi Boban Inđić, komandir Interventnog voda Višegradske brigade.

Ranisavljević je negirao i potčinjenost Lukićeve jedinice "Osvetnici" komandantu Višegradske brigade Luki Dragičeviću.

- Svjedok je promjenio iskaz i naveo imena drugih, a ne optuženih da su učestvovali u otmici i ubistvu bošnjačkih civila - istakao je Pašić.

I ranije se dešavalo da svjedoci promijene iskaz.

Bivši oficir Višegradske brigade Krsto Papić svjedočio je da mu je u aprilu 2014. godine u Ambasadi BiH rečeno da neće biti optužen i da će dobiti ograničeni imunitet ako potvrdi da su lica sa spiska koji mu je ponudio tužilac DŽermin Pašić učestvovala u otmici civila u Štrpcima.

- U Ambasadi BiH u Beogradu bio je papir sa 30 imena tih ljudi. Sugerisano mi je da bi bilo dobro za mene da kažem da su ta lica učestvovala u otmici u Štrpcima - naveo je Papić.

Iako je optužnica za otmicu i ubistva putnika iz voza u Štrpcima podignuta protiv nekadašnjih pripadnika VRS iz Višegrada, javnost smatra da je to uradila jedinica "Osvetnici" pod komandom haškog osuđenika Milana Lukića, a što je potvrdio današnji svjedok, Nebojša Ranisavljević, i sam osuđen zbog tog zločina pred sudom u Crnoj Gori.