latinica  ћирилица
10/05/2019 |  16:20 ⇒ 16:48 | Autor: SRNA

Zvizdić-Šarović: Mir, bezbjednost i ekonomska stabilnost - ključ za prosperitet

Mir i politička stabilnost uslov su za prosperitet BiH i njen ekonomski razvoj, zajednička je ocjena predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, povodom završetka godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj u Sarajevu.
Denis Zvizdić i Mirko Šarović - Foto: SRNA
Denis Zvizdić i Mirko ŠarovićFoto: SRNA

Zvizdić je naglasio da je taj događaj imao izvanredan značaj za BiH i da je sa ovog skupa u svijet poslata pozitivna slika o BiH.

Prema njegovim riječima, poslije segmenta stabilnosti i bezbjednosti, najvažniji momenat za BiH su ekonomija i stavljanje ljudskih i prirodnih potencijala u funkciju ekonomskog razvoja BiH, što je i preduslov za otvaranje novih radnih mjesta putem privlačenja direktnih stranih investicija. 

- Naš cilj je da privučemo nove investicije, prihvatimo nova znanja, vještine, tehnologije i kreiramo ambijent i nova radna mjesta koja će biti najbolja pozivnica mladim ljudima da ostanu na ovim prostorima i da na takav način nastavimo izgrađivati i BiH i kompletan region - rekao je Zvizdić.

On smatra da je veoma dobra ideja da u regionu bude uspostavljeno slobodno tržište radne snage, posebno za mlade, što znači međusobno priznavanje diploma i pratećih sertifikata, što pruža mogućnost mladima da bez ikakvih problema unutar jednog bezviznog režima rade na prostoru, ne samo regiona, nego i šire.

Prema njegovim riječima, u BiH je potrebno razvijati i infrastrukturu, i to na polju putne izgradnje, energetike i digitalnih tehnologija. 

- Posebno nas raduje što je juče potpisan sporazum o novoj investiciji od 210 miliona evra za izgradnju dobojske zaobilaznice na Koridoru `Pet ce, ali i jednako važna najava predsjednika EBRD-a Sume Čakrabartija da će sredstva za BiH biti udvostručena u odnosu na prošlu godinu, i da će ona dostići nivo od 400 miliona evra - rekao je Zvizdić.

Šarović se saglasio sa konstatacijom da je protekli skup EBRD-a u BiH ispunio cilj i da je BiH u svijet poslala pozitivnu sliku.

On je ponovio da je BiH potreban "balkanski Šengen".