latinica  ћирилица
10/05/2019 |  17:16 ⇒ 17:31 | Autor: SRNA

Vulin: "Velika Albanija" - najveća bezbjednosna prijetnja regionu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je u razgovoru sa ministrom odbrane Grčke Evangelosom Apostolakisom istakao da je stvaranje "velike Albanije" najveća bezbjednosna prijetnja Srbiji i regionu.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Vulin je rekao da je za Srbiju formiranje takozvane "vojske Kosova" apsolutno neprihvatljivo i predstavlja opasnost za cijeli region.

On je naglasio da je, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, Kfor jedini garant bezbjednosti na prostoru Kosova i Metohije, saopšteno je iz Ministarsva odbrane Srbije.

Vulin je istakao da je Srbija zahvalna Grčkoj za kontinuiranu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji, što je potvrda iskrenog prijateljstva dvije zemlje i dva naroda.

On je rekao i da Srbija podržava politiku Grčke, kao i Prespanski sporazum postignut između te zemlje i Sjeverne Makedonije.

Apostolakis, koji je prisustvovao vojnoj paradi u Nišu, čestitao je Vulinu na impresivnom prikazu koji su izveli pripadnici vojske i policije Srbije.

On je potvrdio podršku Grčke teritorijalnom suverenitetu i integritetu Srbije i pohvalio mudru politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u rješavanju pitanja Kosova i Metohije i izrazio očekivanje da će biti pronađeno kompromisno rješenje.

Sagovornici su razmotrili trenutnu saradnju u oblasti odbrane i saglasili se da postoji prostor za njeno unapređenje, a kao najznačajnije oblasti saradnje istakli su održavanje zajedničkih vježbi.

Istaknut je značaj učešća Vojske Srbije u borbenoj grupi "Helbrok" gdje je Grčka vodeća nacija, u okviru koje će Vojska Srbije od sljedeće godine uzeti aktivno učešće, a za predstojeći period planirano je zajedničko učešće na vježbama "Mileks" i "Talos".

Na sastanku je upućen poziv da se grčki oficiri školuju u srpskim vojnim školama.