latinica  ћирилица
10/05/2019 |  19:38 ⇒ 12/05/2019 | 20:58 | Autor: RTRS

Zbog obilnih padavina službe u Srpskoj pripravne za odbranu od poplava

Meteorolozi upozoravaju na obilne padavine i moguće poplave. U sjevernim dijelovima Srpske moglo bi pasti 100 litara kiše po kvadrtanom metru, a u pojedinim područjima - i do 200. Nadležne službe prate stanje. Civilna zaštita je u pripravnosti. Ipak, kažu, situacija nije ni blizu one iz maja 2014.godine.

Nestabilno sa intenzivnim padavinama – prognoza je za narednih pet do sedam dana. Prijetnja su klizišta i slivovi Une, Sane, Vrbasa i Bosne. Situaciju će u Srpskoj pratiti četvoročlani tim Vlade: potpredsjednik Anton Kasipović, generalni sekretar Siniša Karan, ministri unutrašnjih poslova Dragan Lukač i poljoprivrede Boris Pašalić.

- Sasvim sigurno će biti bujičnih vodotokova, poplava, posebno u urbanim područjima i u tom smislu smo informisali lokalne zajednice kako treba da se ponašaju, a to je zadatak i Civilne zaštite, ali ne možemo da govorimo o situaciji kakvu smo imali 2014. godine - rekao je Boris Pašalić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

O nadolazećoj situaciji Republička uprava civilne zaštite obavijestila je nadležne od lokalnog do republičkog nivoa. Preduzete su preventivne mjere.

- Naredbom direktora Uprave sve naše specijalizovane jedinice zaštite i spasavanja na vodi i pod vodom, pumpe visokog kapaciteta, kao i određeni sporstki klubovi, odnosno NVO s kojima imamo potpisan ugovor, a koji su se do sad odazivali i pomogli u odbrani stanovništva od poplava, kao što su Buk, Kanjon i Volf iz Foče, su takođe stavljeni u stanje pripravnosti - naveo je Mile Međed Uprava civilne zaštite Republike Srpske

U Kozarskoj Dubici, Mlječanica je poplavila obradive površine. Una je u blagom porastu, ali ispod kote redovne odbrane od poplava. Sava u Donjoj Gradini i Sana u Prijedoru u blagom su porastu. Hidrometeorološki zavod izdao je rano upozorenje na moguće poplave.

- Onaj period, koji može biti kritičan je period od 12. do 14. maja, gde će biti padavina sa jačim intenzitetom. Mi već sada možemo da kažemo da će štete definitivno da bude, posebno u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Sve rijeke u Republici Srpskoj su ili u stagnaciji ili u opadanju, tako da danas i sutra nema opasnosti od poplave. Čekamo nedjelju, ponedjeljak i imaćemo egzaktne podatke - naveo je Tomislav Šajić Hidrometeorološki zavod Republike Srpske.

U Modriči je zasjedalo opštinsko i rukovodstvo Civilne zaštite. Mjesne zajednice dužne su da očiste kanale i korita potoka.

- Danas smo stavili sve strukture važne za zaštitu i spasavanje u stepen prve pripravnosti. Znači da ćemo pratiti i vodostaj rijeke Bosne, pratiti ponašanje svih brdskih rijeka - naglasio je Željko Terzić samostalni stručni saradnik za Civilnu zaštitu Modriče.

Iz bijeljinske Civilne zaštite pozivaju stanovništvo da zaštiti materijalnih dobra. Za sada nema bojazni od izlivanja. Vodostaji su daleko ispod redovne kote odbrane od poplava. Ni u Doboju nema opasnosti od izlivanja Bosne. Gradski Štab za vanredne situacije usvojio je godišnji plan odbrane od poplava. Održana je pokazna vježba postavljanja zaštitne betonske ograde uz magistralni put. Grad ima i druge mjere.

- U pripravnosti smo, imamo 50.000 vreća, uz ranije nabavljenu mašinu za njihovo punjenje. Civilna zaštita je stupila u kontakt sa 17 privrednih subjekata sa kojima grad ima ugovor za djelovanje u vanrednim situacijama - istakao je Boris Јerinić gradonačelnik Doboja.

načelnik Odeljenja za civilnu zaštitu Doboj Miroslav Milošević dodao je da postojeća mašina ima kapacitet punjenja 4.200 vreća na čas, kao i osposobljene ljude koji rade na njoj i pripremljene deponije pijeska.

Civilna zaštita Banjaluka izdala je uputstvo građanima u slučaju poplava. Važno je imati spremne vreće s pijeskom, a imovinu izmjestiti na sigurno. Građani treba da izbjegavaju poplavljena područja, da ne hodaju kroz vodu, i ne voze poplavljenom saobraćajnicom.

Ne zaobilaziti postavljene prepreke. Kada opasnost prođe, ne koristiti hranu, vodu ili lijekove, koji su došli u dodir sa zagađenom poplavnom vodom. Provjeriti i da li postoje oštećenja, zbog kojih bi moglo da dođe do rušenja.