latinica  ћирилица
10/05/2019 |  20:04 | Autor: SRNA

Đukanović: Vizija pripadnosti evropskoj civilizaciji

Crna Gora ima jasnu stratešku viziju o pripadnosti evropskim civilizacijskim vrijednostima, svjesna dragocjenosti svog multikulturalnog identiteta, izjavio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović danas u Italiji, gdje je otvorio crnogorski paviljon na 58. Venecijanskom bijenalu.
Milo Đukanović - Foto: Getty Images
Milo ĐukanovićFoto: Getty Images

Đukanović je rekao da Crna Gora, kao i Venecija i Italija, pripadaju mediteranskom krugu u kojem je rođena kultura i gdje je nastalo umjetničko nasljeđe, na kojem se u dobroj mjeri temelji Evropa.

On je naglasio da je u novijoj istoriji likovne umjetnosti Crne Gore izvorni talenat crnogorskih slikara razvijan i u slikarskim metropolama - Parizu, Beču, Rimu, Pragu, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Đukanović je naveo da Crna Gora, koja je na korak do članstva u Evropskoj uniji, svoje procese integracije vodi kroz isti svijet i "zanimljivo vrijeme", kako to implicira pokretački slogan Venecijanskog bijenala - kroz društveni ambijent mnogostrukih izazova i neizvjesnosti.

Na ovogodišnjem, šestom samostalnom učešću na Venecijanskom bijenalu, Crna Gora se predstavlja projektom "Odiseja lebdeći objekat", čiji je autor umjetnik Vesko Gagović.