latinica  ћирилица
11/05/2019 |  08:54 | Autor: sputniknews.com

Tramp naredio: Udar na Kinu od 300 milijardi dolara

Američki predsednik Donald Tramp naložio je da se počne sa povećanjem carine na robu iz Kine u ukupnoj vrijednosti od oko 300 milijardi dolara godišnje, izjavio je trgovinski predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Robert Lajthajzer.

- Ranije danas samo po nalogu američkog predsjednika podigli nivo tarifa sa 10 na 25 odsto za kineski uvoz u iznosu od oko 200 milijardi dolara. Predsjednik nam je takođe naredio da započnemo proces podizanja carina na sav preostali uvoz iz Kine, koji se procjenjuje na oko 300 milijardi dolara - rekao je Lajthajezer.

U njegovim saopštenju takođe se napominje da će "javno obavještenje i komentari uskoro biti objavljeni u Saveznom registru".

Prošle nedjelje je Tramp obećao da će povećati carine na niz kineskih proizvoda sa 10 na 25 odsto, a nije ni isključio uvođenje carina na robu koja još ne podleže dažbinama. Poslije ovih izjava u medijima se pojavila sumnja da bi Peking mogao da otkaže predstojeće trgovinske razgovore u Vašingtonu, ali je u utorak kinesko Ministarstvo trgovine potvrdilo da će potpredsjednik Državnog savjeta Kine Liu He posjetiti Sjedinjene Američke Države 9. i 10. maja da bi nastavio konsultacije, uprkos Trampovim prijetnjama.

Nakon još jednog kruga pregovora, Liu je izjavio da saradnja ostaje jedini pravi izbor za Kinu i Sjedinjene Američke Države i da je ona potrebna za rješavanje čitavog niza problema.

On je takođe izrazio uvjerenje u dalji održivi razvoj kineske ekonomije. Govoreći o tome kako bi trgovinski sporovi sa Sjedinjenim Američkim Državama mogli da utiču na razvoj kineske ekonomije i da li postoje prijetnje recesije zbog povećanih trvenja, on je rekao da se "Kina ne boji".