latinica  ћирилица
11/05/2019 |  16:24 ⇒ 12/05/2019 | 20:57 | Autor: RTRS

Vodostaji uglavnom u opadanju - Iz "Voda Srpske" poručuju da nema mjesta panici

Јavno preduzeće "Vode Srpske" saopštilo je da su vodostaji svih rijeka u Republici Srpskoj u opadanju, osim Save na području Gradiške i Srpca, gdje je u porastu, ali daleko ispod kote redovne odbrane od poplava.

Prema današnjim procjenama, najavljene padavine i stanje vodostaja daleko su od situacije u maju 2014. godine zbog čega nema potrebe za paniku, poručili su iz "Voda Srpske". 

A nakon što je juče izdata naredba za redovnu odbranu od poplava, u Modriči su odlučili da učvrste postojeće nasipe u naselju Dobor.

Oko 200 domaćinstava u naselju Dobor nada se da neće doživjeti nove poplave kao 2014. godine. Panike nema, ali strah postoji. Mještani se nadaju da se prognoze o obilnim padavinama neće obistiniti.

- Stanovništvo je trenuto smireno pošto vremenski uslovi odgovaraju, ne pada kiša. Inače se ljudi boje, poslije poplava 2014. Stanovništvo je isprepadano i u strahu je - kaže Mile Božić, predsjednik Mjesne zjadenice Modriča četiri.

Radi zaštite naselja Dobor od izlivanja rijeke Bosne, trenutno se vrši stabilizacija i izvišivanje od 50 do 70 santimetara takozvanog malog nasipa u dužini od oko dva kilometra. Istovremeno se čisti oko 11 kilometara lateralnog kanala.

- Povećanjem ovog nasipa u ovoj dužini, moći će ovo naselje da izdrži. Ne očekuju se one poplave koje su bile 2014, nema razloga za paniku niti strah. Imamoproblem i u drugom dijelu opštine gdje se nalazi lateralni kanal i tamo su mašine - istakao je Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda stižu povoljnije prognoze u odnosu na prethodna 24 časa, naglašava direktor Voda Srpske Miroslav Milovanović: "Imaćemo nešto manje količine padavina nego što su bile predviđene tim prognoznim modelom od juče. Sa druge strane, za 24 časa pomjera se intenzitet padavina sa 12/13. Prema današnjim informacijama veće padavine se očekuju 13/14 maj."

Nivo rijeke Bosne kod Modriče u posljednja 24 časa opao je za deset santimetara i daleko je od kote redovne zaštite od poplava.