latinica  ћирилица
11/05/2019 |  16:43 ⇒ 12/05/2019 | 08:44 | Autor: RTRS

Trnovo: Nastavljaju započete investicije i planiraju nove

U Trnovu se nastavljaju jesenas započete investicije i planiraju nove. Za desetak dana biće završen Trg Srđana Kneževića, i nastavljeni radovi na sportskoj dvorani i rekonstrukciji osnovne škole. Uz opštinsku upravu, za stvaranje ambijenta boljeg života pobrinuli su se kabinet predsjednice i Vlada Srpske, ali i Vlada Srbije.

Škola je bila gorući problem.

Iako je građena za znatno veći broj đaka, a danas je pohađa tek 60-tak učenika, institucije Srpske, Kabinet predsjednice i Vlada prepoznali su značaj ostanka mladih u Trnovu i u više navrata pomagali obnovu. 150.000 evra iz programa pomoći Srbije takođe će biti usmjereno u kompletnu obnovu škole, a sredstva će uskoro biti operativna.

- U prvoj tranši biće doznačeno 100.000 evra za fiskulturnu salu. Od 150.000, 80 je namijenjeno za rekonstrukciju zgrade, a ostatak za završetak sale, krov i fasadu - rekao je Dragomir Gagović, načelnik opštine Trnovo.

Zahvaljujući sredstvima institucija Srpske obnovljene su učionice i obezbijeđeno kvalitetno grijanje.

- Učenici su vrijedni u nastavi, a puno vrijedniji u vannastavnom procesu. Trnovo je mala lokalna zajednica, udaljena od centra i dosta aktivnosti provodi se upravo ovdje - navodi Ranka Mandić, direktorka OŠ "Sveti Sava" Trnovo.

Za desetak dana oživjeće i gradski trg, koji nosi ime Srđana Kneževića.

- Ovo je tek početak radova. Prošle godine su rekonstruisane tri zgrade, vrijednosti 107.000 KM. Druga etapa je popločavanje i završetak trga, za šta je izdvojeno 142.000 KM, a ukupno 250.000 KM sredstava Vlade Republike Srpske - ističe Gagović.

Intenzivnim investicijama u obnovu i modernizaciju, ali i u privredu i nova radna mjesta namjeravaju se zadržati mladi.

Podrška mladim porodicama ne mjeri se samo riječima.

Za rođenje i upis djeteta u školu, opština Trnovo dodjeljuje 1.000 KM, a od naredne godine najavljuju podršku svim učenicima.