latinica  ћирилица
11/05/2019 |  19:06 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Solun: Izložba Arhiva Srpske o Prvom svjetskom ratu

Dio manifestacije "Dani kulture Republike Srpske" u Solunu, u znaku je sjećanja na zajedništvo srpskog i grčkog naroda u Prvom svjetskom ratu. Tom periodu je i posvećena izložba Arhiva Srpske, koja će do kraja godine biti postavljena u ovom gradu.

U organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke istorijski čas. Na Makedonskom univerzitetu u Solunu, istoričar Borivoje Milošević, studentima slavistike govorio je o istorijskim i kulturološkim vezama Srba i Grka.

U okviru manifestacije Dani kulture Srpske, u Solunu će u junu biti postavljene dvije izložbe Muzeja Srpske. Za grčku prestonicu kulture izabrali su nematerijalno naslijeđe na listi UNESKO-a "Zmijanjski vez" i "Branje trave ive".

Krajem godine, građani Soluna, moći će da vide i kako je Banjaluka izgledala prije stotinu godina. "Banjaluka 1918." naziv je izložbe kojom će se u Solunu predstaviti Arhiv Srpske, a oslikava ulazak srpske vojske u grad na Vrbasu.

Upravo o tome, bilo je riječi na sastanku predstavnika resornog ministarstva, Muzeja Srpske i Muzeja makedonske borbe.

Јedan od rezultata sastanka je i mogućnost da univerzitetski profesori i studenti iy Srpske, dođu u Grčku i studente i akademsnko osoblje upoznaju sa istorijom srpskog naroda na prostoru Srpske i BiH.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu Srpske, uvjerena dje a će i studenti i profesori sa Univerziteta u Solunu posjetiti univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.