latinica  ћирилица
12/05/2019 |  08:33 ⇒ 11:59 | Autor: RTRS

Čestitke zvaničnika povodom Dana Vojske Republike Srpske

Povodom 12. maja, Dana Vojske Republike Srpske, zvaničnici su uputili čestitke.
Vojska Republike Srpske - Foto: RTRS
Vojska Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Vojska Republike Srpske, vođena časnim ciljevima i nesebičnom hrabrošću, braneći pravo na život i slobodu srpskog naroda, odigrala odlučujuću ulogu u odbrani Srpske.

Cvijanovićeva je uputila je čestitku svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Predsjednica Srpske je istakla da je odluka o stvaranju Vojske Republike Srpske, koja je donesena 12. maja 1992. godine, bila istorijska i preduslov za odbranu i zaštitu srpskog naroda na njegovim vjekovnim ognjištima.

- Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske prilika je da se sa neizmjernom zahvalnošću i posebnim pijetetom sjećamo svih pripadnika vojske koju su dali svoje živote i dijelove tijela, da bi mi danas mogli da živimo u slobodnoj Republici Srpskoj - navodi se u čestitki.

Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da će Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk, sa ponosom i poštovanjem, nastaviti da baštini vrijednosti, tradiciju i kulturno-istorijsko naslijeđe Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da institucije Srpske ostaju trajno opredijeljene da unaprijede položaj i zaštite prava svih kategorija stanovništva koje su učestvovale u stvaranju VRS.

- Pripadnici Vojske Republike Srpske, boreći se hrabro u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, najzaslužniji su za odbranu svog naroda i stvaranje Republike Srpske, u kojoj njeni građani danas žive u miru i slobodi - istakao je Višković u čestitki.

On je naglasio da je obilježavanje ovog istorijski važnog datuma prilika za prisjećanje sa najvećim ponosom i poštovanjem svih poginulih, ranjenih i nestalih boraca.

- Njihova žrtva treba da bude opomena svima da je mir tekovina koja mora da se čuva - istakao je Višković.

Višković je poželio Trećem pješadijskom /Republika Srpska/ puku da i dalje baštini tradiciju i vrijednosti Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Vojska Republike Srpske imala istorijsku ulogu u odbrani slobode i prava na postojanje srpskog naroda, koji su bili ozbiljno ugroženi u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Ovom prilikom svi zajedno, moramo odati poštu hrabrim srpskim oficirima i vojnicima koji su najzaslužniji za očuvanje Republike Srpske - naveo je Čubrilović u čestitki komandantu Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH brigadiru Milanu Radojčiću.

Čubrilović je istakao da se, obilježavajući Dan VRS, sa najvećim poštovanjem i uvažavanjem treba sjetiti više od 23.000 stradalih boraca koji su u temelje Republike Srpske ugradili svoje živote, te odati priznanje ratnim vojnim invalidima koji su u odbrani svog naroda dali veliku žrtvu.

- U uslovima opšte ugroženosti bezbjednosti i elementarnih prava srpskog naroda u tadašnjoj BiH, odluka Narodne skupštine Republike Srpske, donesena 12. maja 1992. godine, kojom je formirana Vojska Republike Srpske, bila je istorijska, ustavna i spasonosna jer je naša vojska odlučno odbranila narod i omogućila mu dostojan život u slobodi, u Republici Srpskoj i dejtonskoj BiH - naglasio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske je naveo da pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH imaju pravo i obavezu da baštine tradiciju hrabre srpske vojske i da budu garant mira i stabilnosti cijele zemlje.

Čubrilović je čestitku uputio Radojčiću, svim oficirima, podoficirima i vojnicima VRS i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpsnjke.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, naglasivši da bez njenog postojanja ne bi bilo ni Republike Srpske.

- Odluka o stvaranju Vojske Republike Srpske, koja je donesena 12. maja 1992. godine, bila je istorijska, jer bez njenog postojanja, herojske borbe i nesebičnog žrtvovanja njenih pripadnika danas ne bi bilo Republike Srpske i slobode srpskog naroda - istakao je Dodik.

On je naglasio da nikada ne treba zaboraviti vojni put Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i kroz šta je sve prošla da bi odbranila teritoriju Republike Srpske i sačuvala srpski narod, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk nastavio je da sa ponosom i poštovanjem baštini vrijednosti i tradiciju Vojske Republike Srpske - navodi se u čestitki.

On je iskazao posebnu zahvalnost onima koji su svoje živote ugradili u Republiku Srpsku, istakavši da je naša dužnost da čuvamo tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata i da njegujemo sjećanja ne borce koji su nam donijeli slobodu, mir i Republiku Srpsku.

Dodik je naglasio da srpskim borcima dugujemo vječno poštovanje i zahvalnost, jer su mnogi od njih za slobodu otadžbine i potomaka dali najvrednije što su imali - život.

- Naša je dužnost i obaveza da se čuvaju tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata i njeguju sjećanje na žrtvu palih boraca koju su podnijeli vođeni časnim i plemenitim ciljevima - poručio je Dodik.