latinica  ћирилица
12/05/2019 |  12:34 ⇒ 15:12 | Autor: SRNA

Cvijanović: Vojska odbranila Srpsku i izvojevala slobodu

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Vojska Republike Srpske nastala kao narodna vojska čiji je cilj bio da ne dozvoli ponovna masovna stradanja koja su Srbi doživjeli u Drugom svjetskom ratu, ali i da odbrani Srpsku kao mjesto u kojem će nove generacije živjeti u slobodi.

- Cijena koju smo za tu slobodu platili bila je previsoka i zato se danas sa posebnim poštovanjem sjećamo onih koji su za slobodu koju mi danas uživamo dali svoje živote i dijelove tijela - rekla je Cvijanovićeva obraćajući se na svečanosti u kasarni "Kozara" u Banjaluci povodom Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Ona je podsjetila da je tokom ratnih dešavanja poginulo više od 23.000 boraca i da je trajna obaveza da se čuva sjećanje na herojski put Vojske Republike Srpske, ali i da se očuva Srpska, njene nadležnosti i ustavni kapacitet, da se dalje razvija, gradi, uređuje i unapređuje kako ove žrtve ne bi bile uzaludne.

- Srpska je simbol naše slobode, života, sigurnosti za naše građane i zato je važno da smo svi, bez obzira na kojoj poziciji djelovali, usmjereni na mir, stabilnost, očuvanje kapaciteta i identiteta Republike Srpske, usmjereni na saradnju sa svima u BiH, ali da uvijek znamo gdje pripadamo i da je važno da djelujemo zajedno - naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, datumi kao što su Dan Republike, Dan Vojske, Dan Policije i mnogi drugi koji nas okupljaju su važni, ali je jednako važno i da okupljanje bude stalno, svakodnevno i oko svih važnih tema koje su od značaja za Srpsku i njenu budućnost.

- Ne smijemo dozvoliti da nas svakodnevni život ili rutinske obaveze koje imamo otupe i učine nas nesposobnim da vidimo ili prepoznamo sve stvarne izazove sa kojima smo još suočeni ili da ne prepoiznajemo i ne reagujemo na napade koji se u kontinuitetu dešavaju na status, obilježja, identitet, ali i na ustavni i funkcionalni kapacitet Republike Srpske - poručila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je, nažalost, to je ambijent u kojem se živi i da su mnoge posljedice sa kojima se danas svi suočavaju rezultat nespososbnosti da se prepoznaju zamke, a često i naivnosti, vjerujući da su svi jednako okrenuti suživotu, neosporavaranju i izgradnji povjerenja.

- Po napadima i osporavanjima sa kojima smo suočeni jasno je da nije tako. Mi želimo mir i saradnju sa svima i da ambijent u kojem obavljamo naše svakodnevne poslove bude rasterećen političkih pritisaka, ali čini se, nažalost, da nisu svi u BiH jednako opredijeljeni za takav pristup. Zato je važno da tijesno sarađujemo, da budemo zajedno i da smo uvijek okupljeni oko interesa Srpske kao što to i danas pokazujemo. Živjela Republika Srpska - istakla je Cvijanovićeva.