latinica  ћирилица
12/05/2019 |  15:33 ⇒ 19:50 | Autor: SRNA

Zvornik: 27. godina od formiranja podrinjskog odreda "Vukova sa Drine"

U Zvorniku je danas obilježeno 27 godina od formiranja Podrinjskog odreda specijalnih snaga "Vukovi sa Drine", koji je bio u sastavu Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske.
Zvornik polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Zvornik polaganje vijenacaFoto: SRNA

Tim povodom služen je parastos, prislužene su svijeće i položeni vijenci na Spomenik za 1.080 poginulih boraca.

Iz Podrinjskog odreda specijalnih snaga "Vukovi sa Drine" u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuo je 81 borac, dok ih je više od 700 ranjeno, od kojih neki više puta.

Bivši komandant Podrinjskog odreda specijalnih snaga "Vukovi sa Drine" pukovnik Milan Јolović-Legenda rekao je da su borci ovog odreda, zajedno sa ostalim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, životima ispisivali najnoviju istoriju srpskog naroda.

"Osim `Vukova sa Drine`, Zvornička brigada je bila jedna od najelitnijih jedinica u Vojsci Republike Srpske, dajući veliki doprinos u stvaranju slobode i Republike Srpske", rekao je Јolović.

On je naglasio da je Podrinjski odred specijalnih snaga svoje borce regrutovao iz Zvorničke brigade da bi u sadejstvu sa drugim elitnim jedinicama štitio cijelo Podrinje, Romaniju i time dao veliki doprinos u očuvanju ovog dijela i cijele Republike Srpske.

"`Vukovi sa Drine` bili su tamo gdje je bilo najteže, štitili su srpski narod i srpsku teritoriju, bili su vojnički lako pokretljivi, i sa ostalim pripadnicima Vojske Republike Srpske izvojevali slobodu srpskom narodu i dali veliki doprinos u stvaranju Republike Srpske", istakao je Јolović.

Bivši komandant Zvorničke brigade general Vinko Pandurević rekao je da je, sa ove vremenske distance, bilo izuzetno važno formirati Zvorničku brigadu i osnovati jedinicu "Vukovi sa Drine", jer je u ono vrijeme trebalo spasiti ljudske živote i očuvati slobodu.

Pandurević je istakao da Odred specijalnih snaga "Vukovi sa Drine" treba slaviti jer su mnogo učinili za srpski narod i sa drugim jedinicama stvarali slobodu.

"Poručujem našim komšijama sa kojima smo ratovali da trebamo zajednički gledati u budućnost, truditi se da naša istorijska i ratna prošlost zaista bude prošlost, ali sa snažnim porukama kako da živimo u budućnosti", rekao je Pandurević.

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, smatra da je izuzetno važno da je odata pošta poginulim saborcima koji su stvarali Republiku Srpsku i borili se za slobodu.

"Ako se sjećamo njihovih žrtava i obilježavamo slavne datume iz naše istorije, a to nastave naša djeca, onda je to osnovni uslov da nam se ne dogode ovakve nesreće kakve su nas prečesto kroz istoriju pratile", rekao je Mladić.

On je naglasio da je ponosan što je na poziv komandnog kadra "Vukova sa Drine" bio u prilici da oda poštu poginulim borcima koji su dali živote za slobodu srpskog naroda.

Podsjećajući da je Zvornička brigada i sama podnijela velike ratne žrtve i uspjela da odbrani ovaj vitalni dio Republike Srpske, Mladić je istakao da bez jedne ovakve vojnički snažne jedinice Republike Srpska ne bi bila ono što jeste.

Zvornička brigada je imala 538 poginula borca, 32 nestala, dok ih je 1.800 ranjeno, od kojih je oko 1.100 sa trajnim posljedicama invalidnosti.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, dok su vijence i cvijeće položili komandni kadar ovih jedinica, veliki broj saboraca iz Bijeljine, Šekovića, Brčkog i drugih mjesta Republike Srpske i predstavnici lokalne vlasti.