latinica  ћирилица
12/05/2019 |  16:41 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Foča: Bogoslovski fakultet proslavio krsnu slavu

Pravoslavni bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči proslavio je danas krsnu slavu.

Tim povodom služena je liturgija, te slomljen slavski kolač, a proslava je nastavljena svečanom akademijom u Gradskom pozorištu.

Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj poručio je u besjedi u hramu Svetog Save u Foči da Bogoslovski fakultet nije samo škola, već misija Crkve u ovom gradu, Mitropoliji, ali i širom Republike Srpske i BiH.

- Neka Gospod molitvama Svetog Vasilija umudri prfesore i studente Bogoslovskog fakulteta da budu upravo kao i on mudri u teška vremena - rekao je mitropolit.

On je istakao da svako ko sa vjerom i sa ljubavlju, skrušenošću srca dođe pred Svetog Vasilija i pokloni se njegovim čudotvornim moštima, dobija blagoslov, milost, pomoć od Boga.

Mitropolit Hrizostom kaže da danas Bog kroz Svetog Vasilija živim ljudima svjedoči sebe, a da je Sveti Vasilije od malih nogu, još kao Stojan Јovanović, pa sve do upokojenja bio svjedok borac Božji.

- Proganjali su ga Turci i Mlečani, ali nažalost i neki iz našeg roda, ali je on ostao vjeran Bogu i svu svoju nadu je polagao u Gospoda, jer je znao da samo sa Gospodom i u Gospodu može iznijeti teret života - rekao je Hrizostom.

Na svečanoj akademiji povodom krsne slave Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči dodijeljeno je pet zlatnih plaketa, najvećeg priznanja fakulteta, a među dobitnicima je i profesor i nekadašlji dekan ove visokoškolske ustanove Darko Đogo.

Đogo je zlatnu plaketu dobio za afirmisanje fakulteta kroz izrazito plodan publicistički i naučni rad izlagan na skupovima i u medijima, naročito na temu ukrajinske crkvene krize.

On kaže da ga dosta toga vezuje za ukrajinski narod i crkvu, jer je predavao na doktorskim studijama na Kijevsko-duhovnoj akademiji, te da bi bilo problematično da ćuti o tamošnjim dešavanjima.

- To je možda jedan od momenata po kojem je Bogoslovski fakultet prepoznat, da je neko od njegovih profesora, dok je još vladala nepoznanica o ukrajinskoj krizi dao svoje mišljenje o tome. To je nekako put kojim je ovaj fakultet pošao, od jedne institucije, koja je nastala u ratu, stvarala svoj kadar, do ljudi koji mogu da kažu riječ, koju, možda neskromno zvuči, ali je tačno, da je Sveti arhijerejski sabor i Sinod svojim odlukama potvrde i kažu da je u stvari takvo mišljenje zapravo zvanično mišljenje Srpske pravoslavne crkve - navodi Đogo.

On ističe da se Crkva mora uključivati u mas medije.

- Ako vas nema tu, onda ne možete sutra da se žalite da je neko drugi ispunio taj prostor nekim neprimjerenim sadržajem. Bitno je da je Bogoslovski fakultet postao medijski prepoznatljiv i gotovo da nemate profesora koji nije medijski prepoznatljiv. To je jedan od razloga zašto je fakultet opravdao svojih 25 godina postojanja i zašto možemo sa razlogom da vjerejumo da će i u budućnosti, takođe, da opravda svoje postojanje - rekao je Đogo.

Zlatne plakete dobili su i Mitropolit dabrobosanski Hrizostom za zasluge u organizovanju naučnog skupa "Sveti Јovan Zlatousti", te prodekan Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić, kao i Filozofski i Ekonomski fakultet ovog univerziteta za saradnju i podršku.

Mitropolit Hrizostom je istakao da Bogoslovski fakultet uspješno radi već 25 godina.

- Mi želimo još više, da ovaj fakultet dostigne međunarodni kredibilitet, da u njega dolaze ne samo naši studenti, već i studenti iz drugih crkava i država - rekao je Hrizostom.

Dekan Bogoslovskog fakulteta Vladislav Topalović kaže da im je obaveza da fakultet učine atraktivnim za studente iz inostranstva.

- Organizovaćemo, svakako, studije na engleskom jeziku. Mi to, naravno, možemo i nadamo se da je to budućnost našeg fakulteta i univerziteta - rekao je Topalović.

Na svečanoj sjednici uručene su diplome za 28 diplomiranih teologa i za četiri mastera teoloških nauka, kao i nagrade najboljim studentima.

Bogoslovski fakultet u Foči osnovan je 1994. godine, a smatra se nasljednikom Sarajevske bogoslovije, koja je postojala od 1882. do 1941. godine.

Do sada je sa fakulteta izašao 501 diplomirani teolog, a trenutno se obrazuje 329 studenata na osnovnima studijama, 61 na master i pet na doktorskim studijama.