latinica  ћирилица
12/05/2019 |  19:26 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

"ŽRS do 2021. godine samoodržive"

Do 2021. godine Željeznice Srpske trebalo bi da budu samoodržive. To je krajnji cilj započetog procesa restrukturisanja preduzeća, čiji su efekti već vidljivi.

Bolja organizacija prevoza ,kvalitetnije usluge, proširenje korisnika , samo su neki od pozitivnih efekata započetog procesa restrukturisanja ŽRS. Čeka se imenovanje nove uprave , pri kraju je sistematizacija radnih mjesta , a kolektivni ugovor na pragu. Na red je došlo i povećanje plata zaposlenih.

- Naš plan koji smo zacrtali za 2019. realizujemo u potpunosti za prva četiri mjeseca, a u tom planu smo predvidjeli određena povećanja na plate ,tako da sigurno mogu reći da idemo ka tome - rekao je Zoran Ilinčić v.d.generalnog direktora Željeznica Republike Srpske.

Ima pomaka, kažu i sindikati. Očekuju što prije povećanje plata, a brine ih najviše smanjenje broja zaposlenih ,koji bi do 2021.godine trebalo da se svede za 2.100. Do sada je, penzionisanjem i dobrovoljnim napuštanjem, broj zaposlenih manji za 650 .

- Radimo na tome da se prirodnim odlivom smanji broj zaposlenih, a mora se voditi računa o tome da će se ugroziti proces rada za ona radna mjesta koja su deficitarna, prije svega mašinovođe, otpravnici - naveo je Simo Cvjetković iz Samostalnog sindikata mašinovođa.

Niz poteza Vlade, resornog ministarstva i uprave dovele su Željeznice u mnogo povoljniju situaciju nego ranije,kaže resorni ministar. Tvrdi da se dobro krenulo i ove godine.

- Ovo je tek početak. Očekujem da će ovaj proces da traje i nastavi se ovim tempom kojim smo krenuli i da ćemo na kraju onaj plan i cilj koji smo sebi zacrtali na kraju 2001. imati javno preduzeće koje će biti sasvim održivo - zaključio je Neđo Trninić ministar saobraćaja i veza.

Željeznice Srpske obilježile su krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog.Tim povodom ispred sjedišta preduzeća u Doboju , otkriven je spomenik na kojem su uklesana imena 305 željezničara iz cijele RS, poginulih u proteklom ratu.