latinica  ћирилица
12/05/2019 |  19:54 ⇒ 19:55 | Autor: SRNA

Bijeljina: Svečani defile i postrojavanje ratnih jedinica na trgu

Dan Vojske Republike Srpske i Dan Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka obilježeni su danas u Bijeljini svečanim defileom kroz grad i dočekom 16 zastava ratnih jedinica iz Semberije, čiji su nekadašnji pripadnici postrojeni na centralnom gradskom trgu.

Defile nekadašnjih pripadnika ratnih jedinica iz Bijeljine kretao se od kasarne "Vojvoda Stepa Stepanović" do Gradskog trga, gdje su položeni vijence na spomenik oslobodiocima, a potom u Spomen-sobi u Muzeju Semberije.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije danas je služio parastos za sve poginule borce Vojske Republike Srpske, a sasluživalo je osam vladika Srpske pravoslane crkve.

Vladika Fotije u besjedi je istakao da su svi poginuli borci ugradili živote u temelje Republike Srpske i da je njihova žrtva velika i slična žrtvi onih koji su živote dali u Kosovskom boju 1389. godine.

"Ne smijemo zaboravljati ove velike ljude koji su bili patriote, a na prvom mjestu bili su pravoslavni Srbi", rekao je vladika Fotije.

Komandant Trećeg pješadijskog bataljona Roberto Gašić rekao je da se danas prisjećaju više od 23.000 srpskih vojnika, oficira i podoficira koji su dali živote u otadžbinskom ratu.

"Ovo je dan kada ih se sjećamo, molimo za njihove duše, ali i dan kada pozovemo preživjele borce da bi razmijenili iskustva i evocirali uspomene, sve u pomen i pijetet ovih ljudi koji su nam dali slobodu", rekao je Gašić novinarima.

Predsjednik Boračke organizacija grada Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je da su branili
svoj narod, ognjišta, državu i da su uspješno obavili zadatak, te da se ponosom stoje svoji na svome.

On je napomenuo da se danas obilježava i Dan semberskih jedinica i da neće biti zaboljavljeni ni hiljadu njih iz Semberije koji nisu dočekali slobodu.

Poručnik Zoran Zarić, pripadnik Specijalne brigade "Garda Panteri", rekao je da su se pripadnici ove brigade 2. maja 1992. godine postrojili na istom mjestu gdje danas odaju poštu poginulimim borcima Vojske Republike Srpske.

"Postrojili smo se tada da branimo srpsku nejač od povampirenih neprijatelja srpskog naroda kroz vijekove i, Bogu hvala, ima nas i danas – sačuvali smo našu Republiku", rekao je Zarić i istakao da će se uvijek boriti za Srpsku, kako u ratu tako i u miru.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je u Bijeljini puno događaja koji su u vezi sa 12. majom, među kojima je i Dan semberskih brigada kojih je bilo tri.

"Mi nismo željeli rat, ali se moralo braniti i odbraniti da bismo opstali na ovim prostorima", istakao je Mićić.

Prema njegovim riječima, tri rata u 100 godina na ovim prostorima je mnogo i mora se činiti sve da se više ne bi ponavljali.

Današnju svečanost organizovala je Gradska boračka organizacija, zajedno sa predstavnicima ratnih jedinica, nadležnim organima lokalne samouprave, predstavnicima Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.