latinica  ћирилица
12/05/2019 |  21:19 ⇒ 21:19 | Autor: RTRS

Nagrada Marku Šukalu na festivalu pisaca za djecu "Vitezovo proleće"

Na najvećem festivalu pisaca za djecu na ovim prostorima "Vitezovo proleće", koji se održava u Beogradu, među tri nagrađena pjesnika, našao se i Marko Šukalo iz Republike Srpske. Manifestacija je održana 17. put, uz učešće poznatih dječijih pisaca i javnih ličnosti.

Kada velika pjesnička i muzička imena ostave teške teme po strani i pišu o ljubavi, školi, drugarstvu, proljeću, tada nastane i festival na kome Bora Đorđević, Matija Bećković i mnogi drugi, izađu iz zone komfora i oprobaju se pred, kažu, najtežom publikom.

Upravo je Bećković uz Milicu Bakrać iz Crne Gore i Marka Šukala iz Republike Srpske dobio nagradu "Prvi Oskar Srbije" za 2019., prvi put dodijeljnu piscima.

- Bilo je krajnje vrijeme, s obzirom da postoji oskar za film da postoji i za književnost, to je jedna velika inovacija i nije čudo da se desila nama Srbima - rekao je akademik Bećković.

Јedan od nagrađenih pjesnika, Marko Šukalo istakao je da za djecu najljepše pisati, a, kako navodi, osmjeh djetetov je najveća nagrada.

Šukalo kaže da se ne mogu porediti ove nagrade i mnoge druge koje su pjesnici dobijali i koje će dobijati, sa dječijim osmjehom, onim iskrenim i vedrim, jer dijete ne zna da laže.

Sa Šukalom i Republika Srpska dobija mjesto na regionalnoj dječijoj književnoj sceni, što ovom piscu, posebno znači.

- Ispred Republike Srpske, čast je stati sa najvećim među nama, Matiju Bećkovića, koji je ispred Srbije dobio nagradu i moja malenkost, treće najmalađe srpske države - napomenuo je Šukalo.

"Vitezovo proleće" je i najmasovnija dječija manifestacija u Srbiji na kojoj je i ove godine učestovalo oko 4.000 mališana.

Dio je veće manifestacije, Vitezovog karavana koji putuje po gradovima Srbija ali i Republike Srpske.