latinica  ћирилица
13/05/2019 |  10:14 | Autor: TANЈUG

Pompeo u Briselu prije sastanka s Putinom

Američki državni sekretar Majk Pompeo otkazao je posjetu Moskvi, ali će se ipak sastati sa predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim u odmaralištu Soči, objavio je Stejt department.

Pompeo je krenuo avionom iz baze Endrjuz u blizini Vašingtona ka Briselu, gdje će sa evropskim zvaničnicima između ostalog razgovarati i o Iranu, prije nego što nastavi putovanje ka Rusiji.

Evropske zemlje saopštile su prošle nedjelje da žele da očuvaju nuklearni sporazum s Iranom, ali su odbacile "ultimatume" Teherana, nakon što je Iran smanjio ograničenja u vezi sa nuklearnim programom i zaprijetio potezima kojima bi mogao da prekrši međunarodni pakt iz 2015. godine.

Objava Irana o smanjenju ograničenja po pitanju skladištenja nuklearnih materijala bio je odgovor na američke sankcije koje su nametnute nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma sa Teheranom prije godinu dana, navodi Rojters.

Pompeo je trebalo da se sastane s američkim diplomatama u ambasadi SAD u Moskvi, prije susreta s američkim poslovnim liderima, a prvobitno je planirano da položi vijenac na grob Neznanog junaka u čast boraca protiv nacizma.

Pompeo bi sutra trebalo da otputuje u Soči na razgovore sa Putinom i Lavrovim.

Američki državni sekretar u Rusiju stiže nekoliko nedjelja uoči samita G–20 u Osaki, kome će prisustvovati američki i ruski predsjednici Donald Tramp i Vladimir Putin.