latinica  ћирилица
13/05/2019 |  10:22 | Autor: B92

Toronto u finalu, Filadelfija u suzama

Košarkaši Toronta savladali su Filadelfiju sa 92:90, poenima Kavaja Lenarda u poslljdnjoj sekundi sedmog, odlučujućeg meča polufinala Istočne konferencije. Toronto će u finalu Istoka igrati protiv Milvokija.
Toronto - Foto: Screenshot/YouTube
TorontoFoto: Screenshot/YouTube

Toronto ide u finale Istoka, nakon što je uz veliko požrtvovanje, borbu i neizvesnost, sreća umiješala prste.

Toronto je u Er Kanada centru ugostio Filadelfiju u "majstorici", koja je poput one na Zapadu između Denvera i Portlanda bila veoma zanimljiva i neizvjesna do zadnje sekunde.

Prava rezultatska klackalica odvijala se čitav meč. Šuterski ekipe nisu raspoložene ušle u meč, pa je nakon prve četvrtine Toronto postigao 18, a Filadelfija samo 13 poena. U nastavku se to ipak dosta popravilo, ali nijedna ekipa nije mogla da se odlijepi na bilo kakvu osjetniju prednost.

U posljednjoj četvrtini Toronto je predvođen Lenardom igrao fantastičnu odbranu, uspjeli su da zaustave mnogobrojne nalete Filadelfije. U posljednjih deset sekundi Lenard je propustio priliku da sa linije za slobodna bacanja donese svojoj ekipi prednost od tri poena.

To je iskoristio DŽimi Batler i četiri sekunde do kraja donio Fili izjednačenje.

Odgovornost u timu Toronta, kao što je to bio slučaj čitave sezone, preuzeo je Kavaj Lenard. "Kandža" je uspio nekako da stvori situaciju za šut, za sve druge možda pretežak, ali ne i za njega. Mora se napomenuti da je imao mnogo sreće, jer je lopta nekoliko puta skakutala po obruču po isteku vremena, ali na sreću svih u Torontu, ušla u koš.

Nakon toga, igrači Toronta nisu mogli da kriju oduševljenje, dok su sa druge strane izabranici Breta Brauna bili veoma emotivni, pa su se vidjele suze kod mnogih igrača Filadelfije.

Toronto je do pobjede predvodio još jednom nestvarni Kavaj Lenard sa 41 poenom. Pomoć je imao u 17 poena Ibake i to sa klupe i 11 poena Sijakama.

U redovima Filadelfije istakli su se Embid sa 21, Redik sa 17 i Batler sa 16 postignutih poena.

Srpski centar Boban Marjanović nije ulazio u igru.

Toronto se plasirao u finale Istočne konferencije, gdje će im protivnici biti Milvoki baksi, predvođeni Јanisom Adetokumbom. Ekipa iz Kanade napravila je već veliki uspjeh eliminisavši Filadelfiju, što može igrati veliku ulogu u zadržavanju Lenarda u Torontu.

Prvi meč finala Istočne konferencije između Milvokija i Toronta igra se u noći između srijede i četvrtka.