latinica  ћирилица
13/05/2019 |  11:03 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

Sahranjen Milenko Stojičić (FOTO)

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci održana je komemoracija povodom smrti Milenka Stojičića, dugogodišnjeg novinara i urednika Kulturno-obrazovnog programa Radija Republike Srpske.
Komemoracija Milenku Stojčiću - Foto: RTRS
Komemoracija Milenku StojčićuFoto: RTRS

Komemoraciji su prisustvovali porodica, brojni prijatelji i kolege.

Milenko Stojičić ostavio je pečat u savremenoj srpskoj prozi, kao i značajan trag u proboju književnosti Republike Srpske i van naših granica. Prevođen je na ruski, francuski, njemački i druge jezike, a dobitnik je svih važnijih domaćih i brojnih međunarodnih književnih nagrada, istakao je Miladin Berić, u ime književnika Republike Srpske.

Govoreći o svom dugogodišnjem prijatelju, književnik Slobodan Bošković naglasio je da će Milenko Stojčić ostati upamćen po svom autentičnom stilu, bezbrojnim jezičkim i lirskim inovacijama, obilju novoskovanih riječi, zaboravljenim i ponovo oživljenim izrazima kojima je obogatio srpski jezik.

Milenko Stojičić bio je kreativan i neponovljiv, medijski čuvar i podsjetnik na velike umove i umjetnike, istakao je direktor Radija Republike Srpske Dragan Pajić.

Foto: RTRS

Milenko Stojičić rođen je 1956. godine u Mrkonjić Gradu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Bio je dugogodišnji novinar i urednik Radija Republike Srpske. Posljednje dvije decenije uređivao je emisije - Kultura u ogledalu i Razgovornik. Ostaće upamćen i po tome što je svoju kreaciju ljudske vrijednosti dijelio sa kolegama, čineći ih boljim novinarima i ljudima. 

Pisao je kolumne u Večernjim novostima, Oslobođenju, Glasu Srpske, Nezavisnim novinama i Fokusu. Objavio je više od 40 knjiga, među kojima nekoliko knjiga pjesama i pripovijetki.

Kolega, književnik Milenko Stojičić, koji je preminuo u 63-oj godini, sahranjen je na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci.